Ευκλ. Τσακαλώτος: Μεταρρυθμίσεις με κοινωνική στήριξη

Ευκλ. Τσακαλώτος: Μεταρρυθμίσεις με κοινωνική στήριξη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

Λίγες ημέρες μετά τη φράση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ότι «είναι η εφαρμογή, ανόητε», ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος απάντησε –εμμέσως πλην σαφώς– στον ομόλογό του με παρόμοιο τρόπο.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Mirrors: Πολυφωνικές αφηγήσεις για έναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση», ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι, για να μπορέσει να κάνει κανείς τις αλλαγές στην οικονομία του, θα πρέπει να έχει την κοινωνία μαζί του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός προσέθεσε ότι, παραφράζοντας μία ρήση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, «θα έλεγα ότι είναι η κοινωνία, ανόητε».

Είναι σαφές πως με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε να απαντήσει στον κ. Σόιμπλε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αναδείξει την άποψη ότι χωρίς την κοινωνία να τις στηρίζει δεν μπορούν να περάσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με τους δανειστές. Μια άποψη που την έχει κατά καιρούς επαναδιατυπώσει ο κ. Τσακαλώτος, αλλά τώρα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κοινωνία έχει αρχίσει να αντιδρά στις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Πέραν αυτών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων. Μάλιστα, σημείωσε ότι είπε στους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε μαζί τους τις προηγούμενες ημέρες, πως στην Ελλάδα δεν γίνεται να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος για ολόκληρες οικογένειες.

Επίσης, υποστήριξε ότι στόχος του είναι η αναδιανομή του εισοδήματος. Κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αλλά και μέσω των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.