Σε 1,64 δισ. ευρώ έφτασαν οι απλήρωτοι φόροι τον Δεκέμβριο

Σε 1,64 δισ. ευρώ έφτασαν οι απλήρωτοι φόροι τον Δεκέμβριο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα έσοδα πέντε ετών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο το 2015. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 13,48 δισ. ευρώ το 2015 (από 13,76 δισ. ευρώ το 2014). Μόνο τον Δεκέμβριο οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι έφθασαν τα 1,64 δισ. ευρώ εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων των φορολογουμένων κατά τον τελευταίο μήνα του έτους (ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ρυθμίσεων). Ο Δεκέμβριος ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας του 2015 όσον αφορά στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Αύγουστος με 1,67 δισ. ευρώ νέα απλήρωτα χρέη. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται σε 85 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2015).

Πάντως, παρά την έκρηξη των χρεών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πέτυχε τους εισπρακτικούς στόχους που είχαν τεθεί από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015 σε 1,64 δισ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος στόχος είναι να εισπραχθούν 1,7 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, κινδυνεύουν 14.218 φορολογούμενοι, που οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 20,148 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με συνέπεια να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή