Συμφωνίες 3 δισ. ευρώ για το 2016 επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ

Συμφωνίες 3 δισ. ευρώ για το 2016 επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνίες ύψους 2 δισ. ευρώ έχει πετύχει το τελευταίο διάστημα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Εξ αυτών το 1,6 δισ. ευρώ αφορά έσοδα του Ταμείου για τη φετινή χρονιά και τα υπόλοιπα αφορούν έσοδα τρίτων ή επόμενων ετών. Μάλιστα, αν συνεχισθεί ο ρυθμός που αποκτήθηκε τους τελευταίους μήνες, τότε οι συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ και τα έσοδα του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ τα 2 δισ. ευρώ. Αν συμβεί αυτό, τότε θα είναι η πρώτη φορά που οι ετήσιες εισπράξεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα ξεπεράσουν ή θα συμβαδίσουν με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα περισσότερα έσοδα (1,2 δισ. ευρώ), φυσικά, θα προέλθουν από την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δ΄ τρίμηνο του 2016 και αφού ολοκληρωθεί η περίοδος τουριστικής αιχμής. Η δεύτερη συμφωνία που θα αφήσει φέτος έσοδα θα είναι εκείνη του ΟΛΠ. Η είσπραξη για φέτος θα είναι 280 εκατ. ευρώ (αφορά το 51% των μετοχών) και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους ή το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι.

Η τρίτη συναλλαγή που θα αφήσει έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο Αστέρας της Βουλιαγμένης. Η συναλλαγή ανέρχεται στο ύψος των 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 300 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα του βασικού μετόχου, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας, και τα υπόλοιπα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η συναλλαγή, υπό την αίρεση μιας θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εισπράξει τους επόμενους 12 μήνες περίπου 32 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Οι προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις έχουν συμφωνηθεί, και αναμένεται η τυπική εκπλήρωση των προαιρέσεων, π.χ. εγκρίσεις από επιτροπές ανταγωνισμού, την ελληνική Βουλή κ.ο.κ. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η σύμβαση πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, ενώ σε διαδικασία πώλησης είναι ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος».

Ολες οι προαναφερόμενες συμβάσεις υπό προϋποθέσεις μπορούν να συμφωνηθούν και να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά. Αν συμβεί αυτό, τότε οι συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν 3 δισ. ευρώ.

Η μόνη αποκρατικοποίηση που δεν αναμένεται να συμφωνηθεί είναι εκείνη του Ελληνικού. Το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση επέλεξαν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης των αεροδρομίων, των λιμένων και των σιδηροδρόμων. Το μέτωπο του Ελληνικού, ωστόσο, έχει ανοίξει με τον διορισμό της νέας διοίκησης στην εταιρεία Ελληνικό Α.Ε., η οποία είναι περισσότερο φιλική απ’ ό,τι η προηγούμενη προς την επένδυση.

Αν και πολλά κυβερνητικά στελέχη, κυρίως λόγω πρότερου αντιπολιτευτικού οίστρου, θέλουν να κρατούν την «ουρά» τους έξω από την αξιοποίηση του Ελληνικού, εντούτοις το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκησή του φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν. Ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η επένδυση αυτή όχι μόνο πρέπει να προχωρήσει, αλλά ότι μπορεί να αλλάξει την Αττική και τη χώρα ολόκληρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή