Οι επίορκοι επιβιώνουν εξαιτίας καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας

Οι επίορκοι επιβιώνουν εξαιτίας καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό, καθώς εντείνεται η κριτική που ασκείται από τη Ν.Δ. προς την κυβέρνηση. Πέραν των μετακλητών, που απετέλεσαν πεδίο της παρθενικής τετ-α-τετ αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του νέου αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε την κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν το θέμα των επιόρκων.

Η επίμαχη τροπολογία που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να διορθώσει τις παρενέργειες του «νόμου Κατρούγκαλου», που οδηγούσε στην επιστροφή πειθαρχικά ελεγκτέων στο Δημόσιο, εκκρεμεί επί τέσσερις μήνες, από τον περασμένο Οκτώβριο. Επρόκειτο να συμπεριληφθεί, κάτι που τελικά μάλλον δεν θα συμβεί, στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων. Σημειωτέον ότι και αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε προ δύο εβδομάδων από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, εκκρεμεί προς κατάθεση…

Το ζήτημα των επίορκων αλλά και των πειθαρχικών υποθέσεων, οι οποίες εκδικάζονται με ρυθμούς χελώνας, επανέφερε στη Βουλή με επερώτηση την οποία υπογράφουν συνολικά 31 βουλευτές της Ν.Δ., η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νίκη Κεραμέως. Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «αδρανοποίηση των όποιων πειθαρχικών διαδικασιών», επιρρίπτοντας ταυτόχρονα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ ότι «εδώ και ένα χρόνο με θεσμικές παρεμβάσεις κλείνει το μάτι στην ατιμωρησία, καθώς και ότι θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών». Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν πώς αποτυπώνεται αριθμητικά η έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων για το 2015, αλλά και με ποιο τρόπο παρακολουθείται η πορεία τους. Παράλληλα, στην επερώτηση παρατίθενται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2014 απομακρύνθηκαν 695 υπάλληλοι από το Δημόσιο.

Επί του παρόντος, τα μόνα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν βρίσκονται στην ιστοσελίδα apografi.gr. Εκεί καταγράφεται συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε αργία και διαθεσιμότητα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το καθεστώς τους, καθώς και αν είναι παλιές υποθέσεις ή καινούργιες.

Βάσει αυτών, σημειώνεται μείωση των διαθεσίμων, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν 220, τον Οκτώβριο 126, τον Νοέμβριο 96 και τον Δεκέμβριο 82. Ως προς τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε αργία σημειώνεται μικρή άνοδος. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν 440, τον Οκτώβριο 439, τον Νοέμβριο 448 και τον Δεκέμβριο 464.

Επίσπευση

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής και Χρ. Βερναρδάκης, έχει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ζητήσει την άμεση συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων και την επίσπευση των διαδικασιών. Ως προς την εξαγγελθείσα τροπολογία, θα προβλέπει ότι θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις, μέχρι να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους. Σε περίπτωση αθώωσής τους από τα ποινικά δικαστήρια, θα επανέρχονται στις υπηρεσίες τους. Τα αδικήματα για τα οποία θα εφαρμόζεται η αυτοδίκαιη αργία θα αφορούν υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, απιστία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ συμπεριλαμβάνονται αυτά της γενετήσιας προσβολής και εκμετάλλευσης. Επίσης, έχει εξαγγελθεί, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τη συμμετοχή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τη συνολική επανεξέταση του πειθαρχικού δικαίου.

Αγνωστα είναι και τα αποτελέσματα εγκυκλίου του κ. Βερναρδάκη που απεστάλη προ μηνός. Ο αναπληρωτής υπουργός ζητεί αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των πειθαρχικών. Συγκεκριμένα, ζητεί από τα πειθαρχικά συμβούλια να ενημερώνουν, ως υποχρεούνται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό για την πορεία των υποθέσεων από την εισαγωγή μέχρι την εκδίκασή τους. Παράλληλα, ανά τρίμηνο τα πρωτοβάθμια συμβούλια υποχρεούνται να αποστέλλουν καταστάσεις με τις εκκρεμείς και τις εκδικασθείσες υποθέσεις, ενώ όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, υποχρεούνται να αποστέλλουν καταστάσεις με τις ασκηθείσες ενστάσεις και προσφυγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή