Το ασφαλιστικό τρομάζει τους καταναλωτές

Το ασφαλιστικό τρομάζει τους καταναλωτές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, καθώς οι εξελίξεις στο θέμα του ασφαλιστικού επηρεάζουν αρνητικά τις προβλέψεις για τα οικονομικά των νοικοκυριών το επόμενο 12μηνο. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τον τομέα της προσφοράς, παρατηρείται βελτίωση του κλίματος σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ενισχύεται σημαντικά και διαμορφώνεται στις 91,6 μονάδες (από 87,1) τον προηγούμενο μήνα, σε χαμηλότερη επίδοση όμως έναντι τις αντίστοιχης περυσινής (95,9 μονάδες). Η εικόνα της συνολικής σταθεροποίησης που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην επιχειρηματική δραστηριότητα δεν ανατρέπεται, αν και οι προσδοκίες κινούνται γενικά σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρατηρεί το ΙΟΒΕ.

Από την άλλη πλευρά η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξασθενεί, καθώς οι προβλέψεις για τα οικονομικά των νοικοκυριών το επόμενο 12μηνο επιδεινώνονται σημαντικά. Ουσιαστικά, εκτιμά το ΙΟΒΕ, φαίνεται να προεξοφλούνται οι αρνητικές εξελίξεις στο οικογενειακό εισόδημα, εκτός των άλλων και λόγω των παρεμβάσεων που αναμένονται στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης. Σταθεροποίηση του κλίματος στον τομέα της μεταποίησης καταγράφει και ο δείκτης PMI. Οι λειτουργικές συνθήκες στον μεταποιητικό τομέα παραμένουν αμετάβλητες τον Ιανουάριο, ενώ επιταχύνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο το 2007, παραμένοντας, ωστόσο, ασθενής.

Τα τελευταία στοιχεία της σχετικής έρευνας υπέδειξαν ότι οι λειτουργικές συνθήκες στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας παραμένουν αμετάβλητες. Παρότι ορισμένα μέλη του πάνελ ανέφεραν οριακές υποχωρήσεις στον όγκο παραγωγής και νέων παραγγελιών, η μείωση εξισορροπήθηκε με την ελαφρά αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Εν τω μεταξύ, οι τιμολογιακές πιέσεις εξασθένησαν τον Ιανουάριο, καθώς υποχώρησαν τόσο οι τιμές χρέωσης όσο και το κόστος εισροών. Για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους οι τιμές εισροών υποχώρησαν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκε η μέση επιβάρυνση κόστους επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009. Δεδομένου ότι το κόστος εισροών υποχώρησε, οι παραγωγοί αγαθών έκαναν περαιτέρω περικοπές στις μέσες τιμές χρέωσης. «Ενθαρρυντικό για τις επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2007, ενώ οι τιμές εισροών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους», σχολίασε ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, o οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI. XΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή