Aνώτατος φορολογικός συντελεστής 50%

Aνώτατος φορολογικός συντελεστής 50%

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση που προβλέπει ανώτατο φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα 50% και στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον εσόδων ετησίως, παρέδωσε χθες η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο των αλλαγών που πρέπει να θεσπίσει στο φορολογικό καθεστώς.

Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποστείλει τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθεί να τις συνδυάσει με εκείνες στο ασφαλιστικό, ώστε να μετριάσει τις συνολικές απώλειες των αγροτών και να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στις αντιδράσεις τους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προβλέπει ανώτερο συντελεστή 50% (από 42% που είναι σήμερα) για τα εισοδήματα του 2016 και μετά.

Οπως, μάλιστα, σημείωνε το ίδιο στέλεχος χθες, υπήρχαν εισηγήσεις και για ακόμα μεγαλύτερο συντελεστή (60%), οι οποίες, όμως, απορρίφθηκαν, ενώ σε αυτό το ποσοστό υποστήριζε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η εισφορά αλληλεγγύης (όπως προβλέπει το Μνημόνιο ότι πρέπει να γίνει).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση περιλαμβάνει αρκετά σενάρια για την κλίμακα φορολόγησης με επικρατέστερο, όμως, το εξής: • Διαμορφώνεται ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδήματα από ενοίκια. Προβλέπεται συντελεστής 22% για εισόδημα από 0 έως 25.000 ευρώ, 32% για το τμήμα από 25.001 έως 42.000 ευρώ, 42% για το τμήμα από 42.001 έως 60.000 ευρώ και 50% για το επιπλέον ποσό. • Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το έμμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που οδηγεί σε έκπτωση 2.100 ευρώ. Ωστόσο, δεν θα ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για το σχέδιο αυτό από την Καραγεώργη Σερβίας δήλωναν άγνοια χθες, παραπέμποντας στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και την ομάδα του.

Βάσει του Μνημονίου στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων θα πρέπει να ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης. Κάτι το οποίο δεν προβλέπεται στην πρόταση που παρέδωσε χθες η κυβέρνηση στην τρόικα και συνεπάγεται ότι ο συντελεστής 50% θα αυξηθεί περαιτέρω όταν θα ενσωματωθεί και η εισφορά.

Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα που θα πρέπει να προκύψουν από τις αλλαγές στη φορολογία των φυσικών προσώπων ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2016. Το ίδιο έχει συμβεί και για τις αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης των εσόδων από τα ενοίκια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τους αυξήσει από το 11% στο 15% για έσοδα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ. Στόχος είναι η είσπραξη 140 εκατ. ευρώ.

Γι’ αυτό και χθες κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πως από τις ελληνικές προτάσεις που παραδόθηκαν στους δανειστές, τα ετήσια έσοδα θα είναι τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις που παρέδωσε η κυβέρνηση χθες περιλαμβάνονταν σενάριο με ενσωμάτωση στην κλίμακα εισοδημάτων των εσόδων από τα ενοίκια, καθώς και σενάριο χωρίς την ενσωμάτωσή τους.

Σήμερα το πρωί, το οικονομικό επιτελείο θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, όπου εκτός των παραπάνω θα συζητηθεί και η αλλαγή του νόμου για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο νόμο δεν θα προβλέπεται –μετά απαίτηση των δανειστών– η δυνατότητα να ενημερώνεται ο υπουργός Οικονομικών για τα επιχειρησιακά σχέδια της Γραμματείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή