Παράταση για «κόκκινα» δάνεια

Παράταση για «κόκκινα» δάνεια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου της εξαίρεσης από την πώληση ορισμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων φέρεται να συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Δύσκολη, ωστόσο, αναμένεται να είναι η επίτευξη συμφωνίας επί της ουσίας του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η ελληνική πλευρά θέτει –σε πρώτη φάση τουλάχιστον– «κόκκινη γραμμή» για τα δάνεια εκείνα που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Νέα συνάντηση, πάντως, για το θέμα θα έχουν οι δύο πλευρές σήμερα το πρωί.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η οριζόντια εξαίρεση από τη μεταβίβαση σε μη τραπεζικά ιδρύματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο στεγαστικά δάνεια αλλά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν λάβει κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ο ίδιος, πάντως, δεν κατέστησε σαφές ποια είναι η αντίδραση των δανειστών στην ελληνική θέση.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4354/2015, που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προβλέπει ότι η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αναστέλλεται έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016. Δεδομένης, ωστόσο, της καθυστέρησης έναρξης της αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να νομοθετήσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και, προκειμένου να μην απελευθερωθεί αυτομάτως η δυνατότητα μεταβίβασης όλων των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων, ζητήθηκε και φέρεται να συμφωνήθηκε η παράταση για έναν ακόμη μήνα του ισχύοντος καθεστώτος.

Στο πλαίσιο του νέου νομοθετήματος για τα «κόκκινα» δάνεια, η ελληνική κυβέρνηση συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση αυτών να γίνεται με κριτήριο το ύψος της ανεξόφλητου δανείου, το χρονικό διάστημα μη εξυπηρέτησής του καθώς και την προοπτική βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Επί τάπητος έχουν τεθεί και τροποποιήσεις στον νόμο Δένδια, που αφορούσε τη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων σε συνδυασμό με τη ρύθμιση οφειλών και προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Νόμος, ωστόσο, που στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς.

Την ίδια ώρα μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η χορήγηση από τις τράπεζες βεβαιώσεων οφειλών που ζητούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, είτε πρέπει να επικαιροποιήσουν τις αιτήσεις. Χθες ο γ.γ. Εμπορίου Αντ. Παπαδεράκης επέβαλε σε τράπεζες 37 πρόστιμα συνολικού ύψους 238.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή