Οι ξένοι επενδυτές έφυγαν πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι ήρθαν

Οι ξένοι επενδυτές έφυγαν πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι ήρθαν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική είναι η αποτίμηση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, από τις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό, μέλη και αξιωματούχους της κυβέρνησης, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τις διοικήσεις των τραπεζών και άλλους επιχειρηματίες.

Στις επαφές τους που ξεκίνησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε στους επενδυτές ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όπως έγινε το 2015 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διαβεβαίωση που καθησύχασε τους επενδυτές, καθώς την ερμήνευσαν ως σήμα για τη διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας και την αποφυγή ακραίων αντιδράσεων που θα μπορούσαν να βάλουν τη χώρα και πάλι σε περιπέτειες.

Οι επενδυτές έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε για την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Εξαιρετικές εντυπώσεις στους επενδυτές άφησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο κ. Πιτσιόρλας παρουσίασε με σαφήνεια τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων ή η παθητική εφαρμογή μιας συμφωνίας, αλλά η αξιοποίησή τους ως βασικό εργαλείο πολιτικής από την κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδυτών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην οικονομία. Οι επενδυτές συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΤΧΣ όπου συζητήθηκε η πρόσφατη επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση, καθώς και η μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι έμειναν οι επενδυτές από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ φιλικός έναντι των επενδυτών και τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας. Σημείωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός σε συνδυασμό με τις άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα δημιουργήσουν ένα πιο φιλικό περιβάλλον στη χώρα για επενδύσεις.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και στο κλειστό γεύμα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Οι επενδυτές έθεσαν δεκάδες ερωτήματα στον κ. Στουρνάρα για τα μακροοικονομικά, τις μεταρρυθμίσεις, τις τράπεζες, τη διεθνή κατάσταση κ.ά. Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, έστω και με κάποιες καθυστερήσεις, γεγονός που θα αποτελέσει το έναυσμα για μια σειρά ιδιαίτερα θετικών εξελίξεων στην οικονομία. Ο διοικητής είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τους κ. Πρεμ Γουάτσα και Τζον Πόλσον.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών που μετείχαν σε πολλές από τις συναντήσεις, υπογραμμίζουν ότι οι επενδυτές έφυγαν περισσότερο αισιόδοξοι από όσο ήταν όταν ήρθαν στη χώρα. Ακόμα και οι πιο σκεπτικιστές όπως ο κ. Πόλσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή