Ενστάσεις δανειστών για τις αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ενστάσεις δανειστών για τις αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά συστάσεων από τις δύο εργαλειοθήκες ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) θα κληθεί να νομοθετήσει και να εφαρμόσει το προσεχές διάστημα η ελληνική κυβέρνηση. Στις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν –ήδη βάσει του μνημονίου προβλεπόταν αρχικά να έχουν διευθετηθεί έως τα τέλη του 2015– περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση της πώλησης μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων. Χθες, πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών η δευτερογενής νομοθεσία που πρέπει να εκδοθεί για ρυθμίσεις των δύο εργαλειοθηκών που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εμφανίζεται ενοχλημένη με την πρόσφατη τροπολογία Σταθάκη για τη σύνθεση και τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), με κοινοτικούς κύκλους να θέτουν εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Η διασφάλιση ανεξάρτητων και αξιοκρατικών διαδικασιών στις δημόσιες αρχές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας δημόσιας διοίκησης που λειτουργεί καλά, και επομένως τμήμα των βασικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται να εφαρμόσει η Ελλάδα σύμφωνα με το μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα θέματα των εκκρεμοτήτων στις αγορές προϊόντων, καθώς και στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων είναι τα ακόλουθα:

• Δυνατότητα πώλησης ΜΥΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων, π.χ. από τα σούπερ μάρκετ. Η συγκεκριμένη σύσταση έπρεπε να είχε νομοθετηθεί μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, προκειμένου να ισχύσει από τον Ιούνιο. Στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αποφασίστηκε να μετατεθεί η εν λόγω συζήτηση. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ωστόσο, ακόμη δεν έχει συσταθεί η επιτροπή που θα καταρτίσει τη λίστα με τα ΜΥΣΥΦΑ τα οποία θα επιτρέπεται να πωλούνται εκτός φαρμακείων.

• Θεσμοθέτηση των συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ σχετικά με τα ποτά. Σε ό,τι αφορά το τσίπουρο, ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει είτε την απαγόρευση εμπορίας τσίπουρου διήμερων είτε τη συνέχιση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα παραστατικά. Εκκρεμότητα υπάρχει και με το θέμα της μπίρας, καθώς η διάταξη με την οποία εξορθολογιζόταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβάλλεται στις μικρές ζυθοποιίες (με ετήσια παραγωγή έως 200.000 εκατόλιτρα) και στις μεγάλες καταψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

• Σε ό,τι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα δεν έχει εκδοθεί ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τις αποκλειστικές δραστηριότητες των πολιτικών μηχανικών.

Στη χθεσινή συνάντηση, πάντως, επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί και το ζήτημα των πρόσφατων αλλαγών στην Ε.Α., καθώς οι Βρυξέλλες φέρεται να επιθυμούν κατάργηση της σχετικής διάταξης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν που μίλησε στην «Κ» για το θέμα δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και παρακολουθούμε το ζήτημα πολύ στενά. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε προσεκτικά τον καινούργιο νόμο και την επίδρασή του στην ικανότητα της Ε.Α. να εφαρμόζει τους κανόνες μας. Ως ζήτημα αρχής, η επιβολή του ανταγωνισμού θα πρέπει να είναι αμερόληπτη και να βασίζεται σε γεγονότα και στον νόμο. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του ανταγωνισμού προϋποθέτει ισχυρές και ανεξάρτητες εθνικές αρχές ανταγωνισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή