ΣΕΒ: Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου

ΣΕΒ: Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβολή των επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχει ανάγκη η χώρα οδηγεί η αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, συμπαρασύροντας σε αδράνεια την οικονομία και σε «πάγωμα» την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο, αποτιμώντας την πορεία υλοποίησης του τρίτου μνημονίου, επισημαίνει ότι για το 64% των δράσεων που προβλέπονται να υλοποιηθούν έως και τον Φεβρουάριο του 2016 δεν υπάρχει καμία πρόοδος, για το 15% υπάρχει μερική πρόοδος και για το 21% υπάρχει πραγματική πρόοδος. Οπως επισημαίνει ο ΣΕΒ σχεδόν οι μισές από τις 201 δράσεις που προβλέπονται αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχουν οι αλλαγές στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς. Παρά την αυξημένη σπουδαιότητα που έχει το κλείσιμο αυτών των εκκρεμοτήτων, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να κλείσουν με έναν τρόπο που να επιτρέπει μέσω ανταγωνιστικής φορολόγησης στον συνεπή φορολογούμενο μισθωτό και επιχειρηματία να εργάζεται και να επιβιώνει.

Ακόμη, κάνει λόγο για οδυνηρή εμπειρία από τις πάμπολλες ασκήσεις υπερφορολόγησης των προηγούμενων έξι ετών, ειδικά όταν συνδυάζονται με δυστοκία προώθησης μεταρρυθμίσεων και τονίζει ότι, όπως και στα προηγούμενα μνημόνια, οι δράσεις με άμεση δημοσιονομική επίπτωση συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των δανειστών. Αντίθετα, ζητήματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος υποβιβάζονται σε δεύτερη κατηγορία προτεραιότητας από την κυβέρνηση και τους δανειστές, γεγονός που καταγράφεται από τον μεγάλο αριθμό εκκρεμών δράσεων που αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον (27% των εκκρεμών δράσεων). Η μεγαλύτερη δυσκολία υλοποίησης εμφανίζεται σε δράσεις που απαιτούν μια σειρά από διοικητικές ενέργειες και συντονισμό προκειμένου να εφαρμοστούν, ενώ για άλλη μια φορά καταγράφεται ροπή προς την εφαρμογή δράσεων για τις οποίες απαιτείται μόνο η ρύθμιση.

Ο ΣΕΒ επανέρχεται επίσης στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, τονίζοντας ότι αν εξαιρεθεί ο τομέας της κατοικίας, το 2014 οι επενδύσεις ανήλθαν σε 19,3 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες αποσβέσεις σε 21,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι καθαρές επενδύσεις ήταν αρνητικές κατά 2,3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, μόνο και μόνο για να συντηρείται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός. Συνολικά η οικονομία απαιτεί περίπου 100 δισ. ευρώ στην επόμενη επταετία για να επανέλθει το επενδεδυμένο κεφάλαιο στα προ της κρίσεως επίπεδα. «Εάν συνεχιστεί η αποεπένδυση, η παραγωγική οικονομία θα εκφυλισθεί, το εργατικό δυναμικό θα υποαπασχολείται σε κλάδους σχετικά χαμηλής προστιθέμενης αξίας και η αδήλωτη εργασία θα γιγαντώνεται. Η χώρα μας θα είναι περισσότερο ευάλωτη στον διεθνή ανταγωνισμό και το επιστημονικό μας δυναμικό θα φεύγει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή