Εξορθολογισμός των προνοιακών επιδομάτων μέχρι το τέλος του έτους

Εξορθολογισμός των προνοιακών επιδομάτων μέχρι το τέλος του έτους

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, ενώ η δεύτερη διευρυμένη φάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό συμφωνήθηκε χθες, μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου και των επικεφαλής των θεσμών σε συνάντηση που άνοιξε και επίσημα τη διαπραγμάτευση για μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση, τον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων, με στόχο την εξεύρεση τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ο εξορθολογισμός θα υπάρξει όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επιδόματα που αλληλοκαλύπτονται ή είναι αναποτελεσματικά. Μάλιστα, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι το ΕΚΑΣ (για όσο καταβάλλεται) και το επίδομα ανεργίας δεν θα υποκατασταθούν από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα αλλάξουν επί τα χείρω τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», οι αλλαγές θα στηριχθούν και στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία διαπιστώνεται ότι παρότι καταβάλλονται τουλάχιστον 200 επιδόματα, το σύστημα κοινωνικής προστασίας παραμένει κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό. Κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή, για την ακρίβεια, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από την 1η Απριλίου του 2016 σε 30 δήμους της χώρας, με στόχο την πλήρη υλοποίησή του από το 2017.

Το μέτρο θα αφορά 42.000 οικογένειες, ήτοι περίπου 80.000 άτομα που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Για το 2016 στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, όμως από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι θα δαπανηθούν όσα χρήματα απαιτηθούν για να καλυφθούν στο σύνολό τους οι δικαιούχοι, επιπλέον περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή