ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεκίνο προς Αθήνα: Τελειώνετε με τον Πειραιά

olp1--2

Την έγκριση το συντομότερο δυνατόν της εξαγοράς του ΟΛΠ από την Cosco ζητά από την ελληνική κυβέρνηση το Πεκίνο. Ο πρέσβης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli, μιλώντας ενώπιων του υπουργού ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και του αντιπροέδρου της Βουλής Αν. Στ. Κουράκη, τόνισε πως «η κινεζική πλευρά ευελπιστεί ότι τα σχετικά κείμενα θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή το συντομότερο δυνατό, ώστε να προχώρηση ομαλά το πλέον σημαντικό έργο συνεργασίας των δυο χωρών».

Από το βήμα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων, υπογράμμισε πως η Cosco «με πράξεις εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη της στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα» επισημαίνοντας πως μετά την ανάδειξή της σε προτιμητέο επενδυτή για το λιμάνι του Πειραιά θα καταφθάσουν στις αρχές του Ιουνίου στην Αθήνα πλήθος κινεζικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών τραπεζών, για να συμμετέχουν στην διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια. Συνέδεσε έτσι εμμέσως πλην σαφώς την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Πειραιά με τις περεταίρω κινεζικές επενδύσεις, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν στην «Κ» πως οι δημόσιες παραινέσεις του κινέζου πρέσβη, που έγιναν την Τετάρτη το μεσημέρι στα πλαίσια παρουσίασης από τα ΕΛΤΑ αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων για το έτος θαλάσσιας συνεργασίας των δυο χωρών, έρχονται σε μια περίοδο που εξακολουθούν να διατυπώνονται ανοιχτά αντιρρήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης από μέλη της κυβέρνησης, φορείς του Πειραιά συνδικαλιστές αλλά και ενώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ επιχειρούν να καθυστερήσουν την υλοποίηση της εξαγοράς μέσω αμφιβόλου νομιμότητας αποφάσεις για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης. «Ο πρέσβης είπε στη διπλωματική γλώσσα “τελειώνετε” με τον Πειραιά» σχολιάζει στην «Κ» πηγή παρούσα στην εκδήλωση με γνώση των κινεζικών προβληματισμών. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ εχει κρατήσει άνω του ενάμιση έτους και πριν από αυτή η έγκριση της επένδυσης στο δυτικό τμήμα του λιμανιού, άλλο τόσο.

Αποκτά έτσι ίσως πρόσθετη σημασία και η ομιλία του υπουργού ναυτιλίας Θ Δρίτσα στην ίδια εκδήλωση και μετά τις δηλώσεις του πρέσβη, κυρίως στο σημείο της όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των εργατικών σχέσεων, του περιβάλλοντος και της ύπαρξης κοινωνικού μερίσματος.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα απεύθυνε χθες πρόσκληση στον υπουργό ναυτιλίας να συναντηθούν, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα, την οποία και ο Θ. Δρίτσας αποδέχτηκε.

Καθίσταται σαφές για μια ακόμη φορά πως η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της εξαγοράς της διαχειρίστριας του λιμανιού του Πειραιά ΟΛΠ ΑΕ από την Cocso αποτελεί καθοριστικό παράγοντα γα την εξέλιξη των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων. Υπό την προοπτική αυτή πάντως πλήθος κινεζικών ομίλων έρχονται στην Αθήνα με την ευκαιρία των Ποσειδωνίων εξηγεί στην «Κ» ο διοργανωτή της έκθεσης Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε.