ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οχι» από επιστήμονες και επαγγελματίες

ypourgeioergasias

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι σχέσεις κυβέρνησης – ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημονικών φορέων, καθώς χθες το συντονιστικό όργανο των αυτοπασχολούμενων απέρριψε άλλη μία πρόταση του υπ. Εργασίας για εκπτώσεις στις νέες αυξημένες εισφορές. Με κοινή επιστολή τους, δε, προς τον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκο, ξεκαθαρίζουν ότι η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Φράγκος απέστειλε την Πέμπτη τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου, η οποία, όπως αποκάλυψε η «Κ», προέβλεπε κλιμακωτές εκπτώσεις 5%-50% στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Αναλυτικά, η πρόταση προβλέπει πως οι ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων και λοιπών επιστημόνων, καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών θα συνδέονται με το εισόδημα από το 2017 και θα υπολογίζονται σύμφωνα με τα ποσοστά που περιλαμβάνει το αρχικό προσχέδιο (ήτοι μέχρι και 38,45% για κύρια ασφάλιση, επικούρηση και υγεία) και στη συνέχεια θα απομειώνονται από 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα 7.000-10.000 ευρώ έως και 5% για εισοδήματα 55.000 ευρώ.

Μάλιστα, στο υπουργείο ανέμεναν χθες τους εκπροσώπους των φορέων, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση επί της νέας βελτιωμένης πρότασης, όμως οι φορείς «έστησαν» τον κ. Φράγκο. Αργότερα, απέστειλαν επιστολή με την οποία σημείωναν ότι στη νέα πρόταση δεν παρέχεται καμία περαιτέρω διευκρίνιση για τον χρόνο ισχύος των εκπτώσεων, αν δηλαδή θα ισχύσουν για το 2017, για την τριετία 2017-2019, ή για πάντα, καθώς και για το ποια είναι η βάση υπολογισμού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς αναγνωρίζουν ότι η νέα πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς φαίνεται πως το υπουργείο αναγνωρίζει την τεράστια επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων με βάση το αρχικό σχέδιο. Ζητούν όμως αναλυτικά στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος. Για παράδειγμα, κάποιος με ετήσιο εισόδημα 20.000-21.000 ευρώ θα τυγχάνει έκπτωσης 39% στις νέες εισφορές του, και άρα θα πληρώνει 23,45% τελικές εισφορές στο καθαρό φορολογητέο εισόδημά του, αντί για 38,45%.

Να σημειωθεί ότι, με απόφαση του ΤΕΕ και των φορέων των μηχανικών, αποφασίστηκε η συνέχιση για μία ακόμη εβδομάδα της απεργίας-αποχής όλων των διπλωματούχων μηχανικών από τη συμμετοχή τους σε τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών, καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο.