Απέρριψαν το σχέδιο για ενιαία κλίμακα φορολόγησης οι θεσμοί

Απέρριψαν το σχέδιο για ενιαία κλίμακα φορολόγησης οι θεσμοί

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχωριστή κλίμακα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί πλέον το οικονομικό επιτελείο, ύστερα από τις ενστάσεις της τρόικας στο σχέδιο για ενιαία κλίμακα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια. Μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέδωσε στους δανειστές πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και θα προβλεπόταν ανώτατος φορολογικός συντελεστής 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους και για τα δύο σκέλη του εν λόγω σχεδίου. Δηλαδή, τόσο για το ύψος του ανώτερου συντελεστή φορολόγησης όσο και για το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εντάσσονταν στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πιο εύκολο να φοροδιαφύγουν απ’ ό,τι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι θεσμοί ζήτησαν να υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων τους, ώστε να είναι σαφές τι δηλώνουν και να μην «μπερδεύεται» με τις αμοιβές από μισθωτή εργασία.

Παράλληλα, η κυβερνητική πρόταση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, όπως έχει δεσμευτεί να πράξει μέσω του μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό, η θέσπιση ανώτερου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ συνεπάγεται αυτομάτως ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα φορολογούνται με συντελεστή 58%. Ποσοστό το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό από την τρόικα. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται πλέον σε διαφορετική πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Ειδικότερα:

1. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα παραμείνει η σημερινή κλίμακα φορολόγησης, με την προσθήκη του ανώτατου συντελεστή 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ισχύει η ίδια κλίμακα με τους μισθωτούς και τις συντάξεις, αλλά θα είναι ξεχωριστή. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία ή σύνταξη, αλλά και από ελεύθερο επάγγελμα, τα δύο εισοδήματα δεν θα προστίθενται, αλλά η επιβάρυνση θα είναι ξεχωριστή.

Να σημειωθεί ότι με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση απ’ ό,τι σήμερα.

3. Για τα έσοδα από τα ενοίκια αναμένεται να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση. Δηλαδή θα αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης για έσοδα έως 12.000 ευρώ από το 11% στο 13% και για έσοδα από 12.000 ευρώ και άνω από το 33% στο 35%. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει και τρίτο φορολογικό συντελεστή που θα κινείται στα επίπεδα του 40-45% και θα αφορά σε έσοδα άνω των 40.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι μπορούν να αυξηθούν σημαντικά τα κρατικά έσοδα από την αύξηση της φορολόγησης των εσόδων από τα ενοίκια και να φθάσουν στα 200 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 140 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος τα έσοδα του προϋπολογισμού θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 150 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή