«Καμπανάκι» από Θ. Φέσσα για μετανάστευση επιχειρήσεων

«Καμπανάκι» από Θ. Φέσσα για μετανάστευση επιχειρήσεων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνδυνο για μια ισχυρή οπισθοδρόμηση τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να κρατήσει το ταλαντούχο δυναμικό της και τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις της χώρας διαβλέπει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, στην περίπτωση που η φορολόγηση και το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η εκτίμηση αυτή του προέδρου του ΣΕΒ καταγράφεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο χθεσινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt και σε απάντηση ερώτησης σχετικής με τη μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Φέσσας τονίζει ότι το βασικό μήνυμα των ξένων επενδυτών προς την ελληνική κυβέρνηση είναι «άμεση άρση της αβεβαιότητας και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης», και απαραίτητο βήμα γι’ αυτό είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του μνημονίου. Ο κ. Φέσσας επεσήμανε δύο ακόμη σημαντικούς παράγοντες για την προσέλκυση των επενδύσεων. Είναι απαραίτητο να αισθανθούν ασφαλείς και ευπρόσδεκτες οι ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, είπε, και οι Ελληνες και Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν με κάθε τρόπο να ενθαρρύνουν την επιστροφή της χώρας μας στην ομαλότητα και τη σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ευθύνης τους για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνωρίζει την πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνει, ωστόσο, ότι «απαιτείται πιο αποφασιστική ηγεσία από τώρα και στο εξής». Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης τις σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι εκκρεμεί σχεδόν το 64% των δεσμεύσεων που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016. Αναλύοντας την άποψή του, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι ουσιαστική πρόοδο σημειώθηκε στον τραπεζικό τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ δράσεις που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τον δημόσιο τομέα παραμένουν στάσιμες. Σημείωσε, πάντως, ότι το νέο πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, συμπεριλαμβάνει πολύπλοκες μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή του καθυστέρησε λόγω και των εθνικών εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου, και κατέληξε: «Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της με ταχύτητα και υπευθυνότητα».

Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής στρέφει την προσοχή του ο ΣΕΒ και μέσω του μηνιαίου δελτίου οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την τάση σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες του 2015. Η καθυστέρηση της αξιολόγησης, επισημαίνει, εντείνει την ανησυχία στην αγορά, όπως εκφράζεται εν μέρει με την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των λιανικών πωλήσεων. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ρευστότητας και η χαμηλή ζήτηση εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και ενέχουν τον κίνδυνο να βλάψουν την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η άνοδος του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με το δελτίο του ΣΕΒ, οφείλεται στη βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, και ιδίως στις υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης παραμένει σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο στο οποίο βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2015 (στις 91,6 μονάδες έναντι 95,9 μονάδες πέρυσι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή