Εισφορές και εθνική σύνταξη τριών ταχυτήτων για τους αγρότες

Εισφορές και εθνική σύνταξη τριών ταχυτήτων για τους αγρότες

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισφορές αλλά και σύνταξη τριών ταχυτήτων περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση που αναμένεται να παρουσιαστεί στους αγρότες, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο και να ανοίξουν τα μπλόκα. Την ίδια στιγμή, πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας, καθώς προετοιμάζονται για την κορύφωση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει με την επιστροφή των πιστωτών στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές). Σε πρακτικό επίπεδο, στην οδό Σταδίου 29 ολοκληρώνουν την ποσοτικοποίηση όλων των ασφαλιστικών διατάξεων, ενώ σχεδιάζουν και μια νέα, βελτιωμένη πρόταση για τους αγρότες, στο πλαίσιο που έχει ήδη αποκαλύψει η «Κ», ήτοι τη δυνατότητα επιλογής λιγότερων εισφορών αλλά και αντίστοιχα χαμηλότερης εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, τη χρονική επέκταση της αύξησης, για όσους επιλέξουν υψηλότερες συντάξεις, έως το 2020, καθώς και την αυτονομία του ΟΓΑ.

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια για τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες, που θα οδηγούν όμως και σε διαφορετικές συντάξεις. Στην πρώτη κατηγορία, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα ανέρχονται σε 12%, στη δεύτερη σε 14% και στην τρίτη σε 20%. Ετσι, οι αγρότες θα καλούνται να επιλέξουν τόσο το ύψος των εισφορών, όσο βέβαια και το ύψος της μελλοντικής παροχής. Για παράδειγμα, αυτός που θα επιλέξει την εισφορά στο 12%, θα λάβει όταν θα συνταξιοδοτηθεί εθνική σύνταξη της τάξης των 230 ευρώ (12/20 των 384), ενώ εάν επιλέξει το 14%, θα λάβει εθνική σύνταξη 268 ευρώ (14/20). Αντίστοιχα μειωμένη θα είναι και η ανταποδοτική σύνταξη. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας θα δίνει δυνατότητα στους εν λόγω αγρότες να εξαγοράσουν τον χρόνο που πλήρωναν μειωμένες εισφορές, προκειμένου να λάβουν υψηλότερη σύνταξη.

Οσον αφορά αυτούς που θα επιλέξουν να πληρώσουν εισφορές 20%, θα προβλεφθεί μεταβατικότητα, πιθανότατα μέχρι το 2020 και όχι το 2019 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής και σε αυτή την περίπτωση εθνικής σύνταξης χαμηλότερης από τα 384 ευρώ, για ένα μεταβατικό στάδιο, πιθανότατα αντίστοιχο με το διάστημα που οι αγρότες θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, αφήνεται δημόσια ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του ΟΓΑ εκτός Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο δημιουργίας όχι ενός αλλά τριών ταμείων.

Την ίδια στιγμή βέβαια, κι ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για νέες σκληρές απαιτήσεις των πιστωτών, με αιχμή τη μείωση και των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος διαμορφώνονται απόψεις σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να μοιράζει τα βάρη εξίσου σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Είναι οι ίδιες φωνές που επισημαίνουν ότι μια μείωση στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.500 ή των 2.000 ευρώ και τους πιστωτές θα ικανοποιούσε και την κοινωνική δικαιοσύνη του συστήματος θα προωθούσε.

Στο υπουργείο Εργασίας επιμένουν ότι η μείωση των κύριων συντάξεων παραμένει «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση, όμως εκ των πραγμάτων, η τελική μάχη θα δοθεί εφόσον οι εκπρόσωποι των πιστωτών έρθουν στην Αθήνα. Ανοιχτά παραμένουν άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, κυρίως το μέλλον των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων, ενώ δεν αποκλείονται παρεμβάσεις στις πολύ υψηλές κύριες και τις πολλαπλές συντάξεις, μέσω περιορισμού των ανώτατων πλαφόν που ήδη ισχύουν.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που τον προηγούμενο μήνα την τελευταία στιγμή κατάφερε να δανειστεί 12 εκατ. ευρώ για να καταβάλει τα μερίσματα στους δικαιούχους του, αυτό τον μήνα αδυνατεί να βρει τα απαιτούμενα 36 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει το δάνειο από το ΕΤΕΑ, με αποτέλεσμα να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο «να δώσει ό,τι έχει», ήτοι περίπου το 1/3 του μερίσματος. Αλλά και από το μέτωπο των εσόδων του ΙΚΑ δεν είναι πολύ καλά τα δεδομένα, καθώς κατά τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε μείωση εσόδων κατά περίπου 8%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ετσι, για ακόμη ένα μήνα, οι συντάξεις Φεβρουαρίου θα πληρωθούν με δάνειο ύψους 210 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή