Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 6 ώς 8 δόσεις

Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 6 ώς 8 δόσεις

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή κατατίθενται την ερχόμενη εβδομάδα οι διατάξεις που θα επιτρέψουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2015. Προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πρέπει να επιλυθούν θέματα όπως η απαλλαγή των χαμηλά αμειβόμενων με «μπλοκάκια» από τα τεκμήρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπέρμετρη φορολόγησή τους, οι νέες προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου και κυρίως το τι θα γίνει με τα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερα έσοδα από την πηγή αυτή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος από 6 έως 8 δόσεις, ωστόσο, το σχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα στους πιστωτές της χώρας και είναι άγνωστο εάν θα εγκριθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ανάλογα με τον μήνα που υποβάλλεται η δήλωση θα υπολογίζονται και οι δόσεις. Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από τη στιγμή που θα ανοίξει το σύστημα θα είναι 60 ημέρες. Για παράδειγμα, εάν η δήλωση υποβληθεί εντός του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου (εάν ανοίξει το σύστημα), η 1η δόση μπορεί να καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία τον Οκτώβριο. Δηλαδή 8 μηνιαίες δόσεις. Εάν η 1η δόση καταβληθεί τον Απρίλιο 7 δόσεις και εάν η 1η δόση πληρωθεί στα τέλη Μαΐου 6 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί το αργότερο στα τέλη Μαΐου.

Υποβολή δηλώσεων

Μετά την ψήφιση των διατάξεων θα ανοίξει τις πύλες του το ηλεκτρονικό σύστημα taxis για την υποβολή των δηλώσεων. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) υπολογίζουν ότι αυτό θα είναι εφικτό στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι το νέο έντυπο (Ε1) έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περυσινό, δεδομένου ότι διατηρείται η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία. Ωστόσο, ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (είτε πρόκειται για ετερόφυλους είτε για ομόφυλους) να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι. Δηλαδή, θα μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση. Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σε εκκρεμότητα είναι και ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει περισσότερα έσοδα ύψους 144,2 εκατ. ευρώ. Για τα εισοδήματα αυτά, σύμφωνα με όσα προβλέπει μνημόνιο, θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ). Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά τα εισοδήματα του 2015. Δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου ή διαφορετικά να γίνει νέα εκκαθάριση και να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

Τι αλλάζει στο έντυπο Ε1:

1. Στη στήλη που δηλώνονταν τα εισοδήματα ή τα πληροφοριακά στοιχεία της συζύγου θα δηλώνονται πλέον και τα στοιχεία του/της συζύγου με σύμφωνο συμβίωσης, ή του/της συζύγου στην περίπτωση ομόφυλων με σύμφωνο συμβίωσης. Δηλαδή στη φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από τη δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.», που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με τους υπόλοιπους έγγαμους.

2. Στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις και αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από την 1η-1-2015 μέχρι και τις 31-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

3. Στον πίνακα 4 Δ2 στην παράγραφο 11 έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί που αφορούν όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Τα ποσά αυτά θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μη φορολογηθούν γι’ αυτά, αν πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή