Στο τραπέζι κυβέρνηση – ΟΠΑΠ για το ειδικό τέλος στα παιχνίδια

Στο τραπέζι κυβέρνηση – ΟΠΑΠ για το ειδικό τέλος στα παιχνίδια

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τo θέμα της φορολογίας των πέντε λεπτών σε κάθε στήλη παιγνίου του ΟΠΑΠ συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση «βάζει νερό στο κρασί της» και χθες συναντήθηκε με τη διοίκηση του οργανισμού, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της πρόσθετης φορολογίας επί των εσόδων του ΟΠΑΠ. Ο «πάγος» μεταξύ των δύο φαίνεται ότι έσπασε, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ατελέσφορο το σχετικό μέτρο. Πέραν του ΟΠΑΠ και των πρακτόρων του, ούτε οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητά του.

Η κυβέρνηση αλλά και ο ΟΠΑΠ χθες κράτησαν χαμηλούς τόνους. Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί «έναν καλύτερο τρόπο για να εισπράξουμε τα έσοδα που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ». Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του ΟΠΑΠ σημείωναν ότι ο όμιλος μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να αναπληρώσει με ισοδύναμα μέτρα το προϋπολογιζόμενο έσοδο των 200 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Η κατεύθυνση, όμως, που θα λάβει η συγκεκριμένη υπόθεση θα φανεί εντός των επόμενων ημερών. Καθώς πλησιάζει η 20ή Φεβρουαρίου, η εταιρεία ΟΠΑΠ Α.Ε. πρέπει να καταβάλει το ποσό που θεωρητικά θα είχε εισπράξει μέσα στον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριο). Υπογραμμίζεται η λέξη «θεωρητικά», καθώς η διοίκηση της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει έγκαιρα γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα συστήματά της, πριν από την παρέλευση ενός ικανοποιητικού χρονικού διαστήματος, που εκτιμάται σε περίπου 3 έως 4 μήνες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, συμμετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Από την πλευρά του ΟΠΑΠ, συμμετείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, και ο επικεφαλής της εταιρικής επικοινωνίας του ομίλου Οδυσσέας Χριστοφόρου.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ επιχείρησε να εξηγήσει στην κυβερνητική πλευρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος που έχει η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους/φορολογίας. Ο ΟΠΑΠ αποτελεί ίσως μοναδική περίπτωση στον πλανήτη, ως εταιρεία τυχερών παιγνίων, που φορολογείται τόσο επί του τζίρου όσο και επί των μεικτών εσόδων από παίγνια (Gross Gaming Reveneous, GGR). Διεθνώς, τα πληροφοριακά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί υποστηρίζουν κυρίως φορολογία επί των μεικτών εσόδων από παίγνια (GGR) και λιγότερο τη φορολογία επί του τζίρου. Η εφαρμογή της φορολογίας σε διπλή βάση είναι κάτι που δεν έχει αντιμετωπίσει η βιομηχανία.

Η κυβέρνηση επέλεξε να θέσει τη φορολογία επί του τζίρου και όχι επί των μεικτών εσόδων GGR, επειδή δεσμεύεται από τη σύμβαση πώλησης του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στους Τσέχους επενδυτές της Emma Delta. Γι’ αυτό επέλεξε να επιβάλει και φορολογία επί του τζίρου, την οποία ονόμασε «τέλος» και όχι «φόρο». Οπως και να έχει η κατάσταση, το μέτρο εμφανίζει δυσκολίες, καθώς, όπως επισημαίνουν παράγοντες της βιομηχανίας παιγνίων, η εφαρμογή του θα περιορίσει την αποκαλούμενη ανακύκλωση κερδών στα παίγνια του ΟΠΑΠ. Κάποιοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη θέση που έχουν διατυπώσει οι πράκτορες. Οι τελευταίοι, που θίγονται ιδιαίτερα από το μέτρο, έχουν προτείνει το «πάγωμα» του μέτρου μέχρι να υπάρξει μια ψύχραιμη αιτιολόγησή του. Χθες, μάλιστα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης και αναστολής εφαρμογής του μέτρου που είχε υποβάλει ο ΟΠΑΠ στις 11 Ιανουαρίου 2016. Η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή