Αποπληθωρισμός αλλά και αυξήσεις τιμών λόγω ΦΠΑ

Αποπληθωρισμός αλλά και αυξήσεις τιμών λόγω ΦΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 0,7% μειώθηκε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2016 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε κατάσταση αποπληθωρισμού για 35ο συνεχόμενο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), φέτος τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφηκε αύξηση στα περισσότερα βασικά αγαθά που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς».

Οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των ενεργειακών αγαθών. Φέτος τον Ιανουάριο η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 17,4%, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 17,2%. Επίσης, οι τιμές των λαχανικών υποχώρησαν κατά 12,9%, της ένδυσης και υπόδησης κατά 9,5%, της βενζίνης κατά 2,4% και του γιαουρτιού κατά 2,2%. Είναι σαφές ότι η πτώση στην τιμή του πετρελαίου οδήγησε σε πτώση και των ενεργειακών αγαθών.

Ανατιμήσεις

Από την άλλη πλευρά, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αρκετές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ανατιμήσεις οι οποίες προήλθαν κυρίως εξαιτίας των αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ που συντελέστηκαν από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, τον Ιανουάριο του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, αυξήθηκαν οι τιμές σε πατάτες (14,8%), αεροπορικά εισιτήρια (14,5%), ελαιόλαδο (12,6%), αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (8,8%), καφέ (8,5%), λοιπά τρόφιμα (7,7%), νοσοκομεία – κλινικές (6,3%), οδικές μεταφορές επιβατών (6,2%), ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά (5,9%), στερεά καύσιμα (4,8%), αυγά (3,9%), υαλικά και είδη οικιακής χρήσης (3,7%), ψάρια (3,6%), ψωμί και δημητριακά (2,9%), εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία (2,8%), μοσχάρι (2,2%), τσιγάρα (1,7%), εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρα (0,9%) και φαρμακευτικά προϊόντα (0,7%).

Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2016 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, καταγράφηκε αποπληθωρισμός 1,9%. Πτώση η οποία προήλθε κυρίως από τη μείωση των τιμών της ομάδας ένδυσης – υπόδησης κατά 23% (εξαιτίας των εκπτώσεων), ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές στις ομάδες των μεταφορών (2%), ειδών νοικοκυριού και υπηρεσιών (1,8%) και στέγασης (1,3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή