Την αλλαγή της φωτογραφικής διάταξης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητεί η Ε.Ε.

Την αλλαγή της φωτογραφικής διάταξης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητεί η Ε.Ε.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόσυρση ή τουλάχιστον τροποποίηση των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τη λειτουργία και τη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού φέρεται να ζητούν οι Βρυξέλλες. Η διαφωνία της Κομισιόν για τις πρόσφατες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην ανεξάρτητη αρχή έχει αποτυπωθεί σε επιστολή της αρμόδιας για θέματα Ανταγωνισμού επιτρόπου Μαγκρέτε Βεστάγκερ, ενώ τέθηκε στους Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους και από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Γκερτ Κούπμαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Κύκλοι της αρμόδιας επιτρόπου επεσήμαναν στην «Κ» ότι «τόσο η επίτροπος Βεστάγκερ όσο και ο γενικός διευθυντής θεωρούν πολύ σοβαρό το θέμα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και έχουν πλήρη γνώση».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα των παρεμβάσεων στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού –παρεμβάσεις που έγιναν, μάλιστα, μέσα από φωτογραφικές διατάξεις– συζητήθηκε και στο τελευταίο Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι τα ζητήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της, τις πρωτοβουλίες αναβάθμισής της, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει στην εφαρμογή των πολιτικών για το άνοιγμα των αγορών και την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, αποτελούν μέρος του μνημονίου. Ως εκ τούτου, νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν έχουν την έγκριση των δανειστών, και ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού την έγκριση της Κομισιόν, μπορούν να θεωρηθούν ακόμη και «μονομερής ενέργεια». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πηγές από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι το ζήτημα θα αποτελέσει μέρος της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση απόσυρση των πρόσφατων ρυθμίσεων και εισαγωγή τροποποιημένων διατάξεων. Ειδικά δε για το ζήτημα του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Λουκά, για τον οποίο οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις απαιτούν, στην ουσία, την παραίτησή του λόγω ασυμβίβαστου, καθώς είναι παντρεμένος με τη βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Ν. Κεραμέως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει μεταβατική διάταξη. Η Κομισιόν, πάντως, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να τοποθετηθεί και δημοσίως για το ζήτημα, καθώς θα κληθεί να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

Υπενθυμίζεται ότι, ερωτηθείς σχετικά πριν από μία εβδομάδα, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Θα δούμε πώς θα δουλέψουν οι ρυθμίσεις, οι στοχεύσεις ήταν δεδομένες, και ελπίζουμε να λειτουργήσουν ενισχυτικά για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν χρειαστεί να υπάρξουν συμπληρωματικές, θα είναι θεσμική αναβάθμιση που θα αφορά και την αύξηση του προσωπικού και ό,τι άλλο χρειάζεται, προκειμένου να λειτουργήσει όπως πρέπει», ήταν η απάντησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή