Στο όριο οι εισπράξεις των Ταμείων – Με δανεικά οι πληρωμές συντάξεων

Στο όριο οι εισπράξεις των Ταμείων – Με δανεικά οι πληρωμές συντάξεων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά κρίσιμο για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και την πληρωμή των συντάξεων στο τέλος Φεβρουαρίου θεωρείται το επόμενο 10ήμερο, καθώς τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν όσο διευρύνεται το κλίμα αβεβαιότητας στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης έχουν τη δικλείδα ασφαλείας του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και των «εσωτερικών δανείων», στα οποία αναμένεται να καταφύγουν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ. Υπάρχουν όμως και ταμεία όπως το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο, παρότι δεν εφαρμόζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, εν αναμονή της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έχει αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση του κράτους, μέσω του τρίτου μνημονίου.

ΜΤΠΥ και ΕΤΕΑ

Σε δεινή θέση είναι και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), στο οποίο εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο πληρωμής ενός μόνο μέρους από το μέρισμα που δικαιούνται οι 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο υπάρχουν έσοδα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έναντι αναγκών της τάξης των 36 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, για να καταβληθούν τα μερίσματα, χρειάστηκε να χορηγηθεί ολιγοήμερο δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ, το οποίο όμως πρέπει τώρα να επιστραφεί. Αλλωστε το ΕΤΕΑ αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, καθώς τα έσοδά του υπολείπονται των αναγκών του για καταβολή συντάξεων, κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό θεωρείται κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα, καθώς θα διαπιστωθεί εάν, τελικά, το ΜΤΠΥ επιστρέψει τα χρήματα και το ΕΤΕΑ εισπράξει τα υπόλοιπα 38 εκατ. ευρώ. Υπάρχει, βέβαια, και η λύση της εκποίησης περιουσίας, κυρίως μέσω του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο διαθέτει κεφάλαια το υπερεπικουρικό. Να σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑ αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για το ασφαλιστικό, καθώς ήδη εκπονείται αναλογιστική μελέτη, προκειμένου να διαφανεί αν η πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι βιώσιμη. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», για έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, «φωτογραφίζοντας» και τις επερχόμενες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Οι εισπράξεις του ΙΚΑ, που είδε τον Ιανουάριο τα έσοδά του να μειώνονται σχεδόν κατά 8%, σύμφωνα με πληροφορίες βελτιώνονται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δίνει ελπίδες στα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης ότι ο Φεβρουάριος δεν θα είναι χειρότερος. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ο προηγούμενος μήνας ήταν ο χειρότερος της τελευταίας τετραετίας, καθώς τα έσοδά του από ασφαλιστικές εισφορές έφθασαν στα 890,5 εκατ. ευρώ από 958,7 εκατ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ακολουθώντας, πάντως, την τακτική που ξεκίνησε από το 2012, για έναν ακόμη μήνα, τον Φεβρουάριο, το ΙΚΑ θα προχωρήσει στη λήψη νέου δανείου ως ολιγοήμερη ταμειακή διευκόλυνση, ύψους 210 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες καταβολής των συντάξεων. Παράλληλα, βέβαια, ενδέχεται να δώσει δάνειο στον ΟΑΕΕ ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν και οι ανάγκες του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών. Οσο για τον ΟΓΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληρώσει τα 280 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 300 που απαιτούνται, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τις εισπράξεις του Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή