Αύξηση 85% στις συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες Visa το 2015

Αύξηση 85% στις συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες Visa το 2015

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τετραπλασιασμό του αριθμού των συναλλαγών που έγιναν με χρεωστικές κάρτες Visa, κατά το δεύτερο εξάμηνο, οδήγησε η επιβολή των capital controls από τα τέλη Ιουνίου, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 265%. Παρά τη σημαντική αύξηση που έχει καταγραφεί, ειδικά μετά το δεύτερο εξάμηνο, η χρήση του πλαστικού χρήματος στη χώρα μας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς 1 μόλις ευρώ στα 31 γίνεται με χρήση κάρτας, έναντι 1 στα 5,7 ευρώ που είναι η αντίστοιχη αναλογία στην Ευρώπη.

Η εκτίναξη των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων είναι ενδεικτική της δυναμικής που έχει αποκτήσει η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας, αλλά και των περιθωρίων που υπάρχουν για την υιοθέτηση πιο αποφασιστικής πολιτικής, όπως η παροχή κινήτρων ή η υποχρεωτική χρήση καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, που θα βοηθήσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Visa Europe Νίκο Καμπανόπουλο, είναι η εξοικείωση των καταναλωτών με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα ξεπεράσει το 50% του τζίρου με πλαστικό χρήμα. Ηδη, με βάση τα στοιχεία του 2015, από τα 4,7 δισ. ευρώ, που ήταν ο συνολικός τζίρος με κάρτες Visa, τα 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 46%, δαπανήθηκαν μέσω χρεωστικών καρτών. Ο αριθμός συναλλαγών για αγορές με χρεωστικές κάρτες έφτασε τα 37 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 85%, ενώ ο αριθμός συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 8% και διαμορφώθηκε επίσης στα 37 εκατ. Ο αριθμός των εταιρικών καρτών έφτασε τις 79.000, καταγράφοντας αύξηση 36%, ενώ αντίθετα μείωση, λόγω των capital controls, παρουσίασαν οι προπληρωμένες κάρτες.

Οσον αφορά στη χρήση καρτών Visa για συναλλαγές στο διαδίκτυο, η συνολική δαπάνη έφτασε τα 782 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%), ενώ οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών άγγιξαν το 1,5 εκατ. και τα τερματικά για ανέπαφες συναλλαγές ξεπέρασαν τις 90.000. Συνολικά, τα ενεργά τερματικά σε σημεία πώλησης φθάνουν πλέον τα 230.000 και σταδιακά επεκτείνονται, όχι μόνο σε καταστήματα, αλλά και σε επαγγελματίες. Θέλοντας να υποστηρίξει το έργο των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, η Visa Hellas ανακοίνωσε ότι προσφέρει 1 εκατ. ευρώ σε 15 οργανισμούς πανελλαδικά. Για αγορές με κάρτες Visa θα διατίθεται ποσό δύο λεπτών του ευρώ ανά συναλλαγή και μέχρι του συνολικού ποσού του 1 εκατ. ευρώ. Η δράση χρηματοδοτείται από τη Visa, χωρίς επιβάρυνση των κατόχων καρτών ή των εμπόρων, ενώ οι οργανισμοί που θα υποστηριχθούν είναι Το Χαμόγελο του Παιδιού, Παιδικά Χωριά SOS, Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία, Μαζί για το Παιδί, Η Κιβωτός του Κόσμου, Δεσμός, Περπατώ/ΚΕΑΔΑ, Hellenic Hope, Ορφανοτροφείο Θηλέων Μέλισσα, PRAKSIS, Tο Εργαστήρι, Παιδικό χωριό Φίλυρο, περιοδικό δρόμου «Σχεδία», Μαργαρίτα και Γέφυρα Ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή