Αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Νομικών

Αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Νομικών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 10 χρόνια αυξάνει τη βιωσιμότητα του Ταμείου Νομικών η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δικηγορικού Σώματος. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε από τον αναλογιστή, επίκουρο καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αλ. Ζιμπίδη, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης, χθες, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ), η πρόταση του υπουργείου Εργασίας μεταφέρει και πολλαπλασιάζει στο άμεσο μέλλον το πρόβλημα, καθώς έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, καλύπτει πρόσκαιρα ταμειακά προβλήματα για 2 με 5 χρόνια, ενώ στη συνέχεια οδηγεί σε αναλογιστική ανισορροπία.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής, η μελέτη μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός σοβαρού, ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, αφού το υπουργείο Εργασίας αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των δικηγόρων αλλά και όλων των επιστημονικών φορέων να τους χορηγήσει συγκεκριμένα ποσοτικοποιημένα στοιχεία, καθώς και να καταθέσει τη σχετική αναλογιστική μελέτη που οφείλει να συνοδεύει τις προτάσεις του.

Στην αναλογιστική μελέτη η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, παρουσιάστηκαν όμως τα βασικά της συμπεράσματα, περιλαμβάνεται και σενάριο που φαίνεται πως προκρίνει το Δικηγορικό Σώμα, σύμφωνα με το οποίο εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΤΑΝ για τα επόμενα 20 έτη. Προβλέπει την εξίσωση εισφορών-παροχών μεταξύ «παλαιών» (προ της 1-1-1993) και «νέων» ασφαλισμένων, περιλαμβάνει μεταβατική περίοδο προσαρμογής, σε συνδυασμό με την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του κράτους για καταβολή της εθνικής σύνταξης, και οδηγεί σε βιωσιμότητα του ΤΑΝ για τα επόμενα 21-23 χρόνια. Με την πρόταση του κ. Κατρούγκαλου, η βιωσιμότητα εξασφαλίζεται μέχρι τα επόμενα 13-15 χρόνια, ενώ, εάν η κατάσταση στο ΤΑΝ παραμείνει ως έχει, η μελέτη δείχνει πως το Ταμείο έχει «ζωή» για μόλις 3-5 χρόνια. Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία για τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ, που παρέθεσε εισαγωγικά ο κ. Αλεξανδρής, το κράτος οφείλει στο ΤΑΝ από την τριμερή χρηματοδότηση 379 εκατ. ευρώ, ενώ, εξαιτίας του PSI, υπέστη απώλειες 537 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του Ταμείου παρουσιάζουν σημαντική πτώση, ενώ η εισπραξιμότητα εμφανίζει επίσης μεγάλη κάμψη – από 95% το 2010 έφτασε στο 59% το 2015. Τέλος, τα αποθεματικά του Τομέα Ασφάλισης Νομικών ανέρχονται σήμερα στα 342 εκατ. ευρώ.Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης αλλά και το προωθούμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη και βουλευτών του κόμματος με τον κ. Αλεξανδρή. Η αντιπροσωπεία των βουλευτών της Ν.Δ., στην οποία μετείχαν επίσης οι κ. Μ. Βορίδης και Αθ. Τζαβάρας, ενημερώθηκε για τις θέσεις του Δικηγορικού Σώματος, το οποίο, σύσσωμο, όπως και το σύνολο των επιστημονικών φορέων, απορρίπτει ως αναξιόπιστο και μη βιώσιμο το ασφαλιστικό προσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή