Απώλειες 3,46% για το Χ.Α.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές ρευστοποιήσεις με επίκεντρο το τραπεζικό κλάδο σημειώθηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης υπέστη απώλειες -3,46% και διολίσθησε στις 480,54 μονάδες. Σε υποτονικά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών καθώς δεν ξεπέρασε τα 51 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά οι επενδυτές προσέτρεξαν να κεφαλαιοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των ανοδικών συνεδριάσεων της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης. 

Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 5,77%. Η αγορά είναι τόσο προβλέψιμη αφού σχεδόν το 99% των ημερήσιων συναλλαγών κατευθύνεται στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες και σε ακόμη πέντε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από κει και πέρα η εικόνα για τις άλλες μετοχές είναι απογοητευτική. Με ελάχιστες έως μηδενικές συναλλαγές που πραγματοποιούν οι περισσότερες μετοχές η πλειοψηφία των τίτλων δεν έχει δυνατότητες να προσελκύσει τους επενδυτές.

Οπως εξηγούν εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιριών, η άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν βελτίωσε τις συναλλαγές. Με απλά λόγια δεν επέστρεψαν οι επενδυτές μετά το σοκ του περασμένου Ιουλίου όταν το Χρηματιστήριο για πρώτη φορά στην ιστορία του έκλεισε για 25 συνεδριάσεις λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls). Στο χώρο των επιχειρήσεων το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων για την παρελθούσα χρήση. Από τις αρχές Μαρτίου θα αρχίζουν να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις και μάλιστα στις 2 Μαρτίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank, ακολουθεί στις 3 Μαρτίου η Alpha Bank και την Τετάρτη 9 Μαρτίου ανακοινώνει αποτελέσματα η τράπεζα Πειραιώς.

Νωρίτερα στις 25 Φεβρουαρίου δημοσιεύονται οι ετήσιες λογιστικές καταστάσεις για ΟΤΕ και Jumbo, ενώ ο όμιλος Fourlis γνωστοποιεί τις ετήσιες περσινές επιδόσεις του στις 8 Μαρτίου 2016. Το ζητούμενο για την ελληνική αγορά είναι να βρεθούν θετικοί καταλύτες προκειμένου να καταφέρει να διασπάσει τα επίπεδα των 500 μονάδων. Ωστόσο με την αξία των συναλλαγών να παραμένει χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να προσδοκά σε υψηλότερα επίπεδα. Το θολό τοπίο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και κουαρτέτου για την αξιολόγηση της οικονομίας καθηλώνει την αγορά που έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή