Ξαναγράφουν την πρόταση για τις εισφορές των αγροτών

Ξαναγράφουν την πρόταση για τις εισφορές των αγροτών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου η νέα βελτιωμένη πρόταση που θα κατατεθεί προς τους εκπροσώπους των αγροτών κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφενός να ικανοποιεί κάποια από τα αιτήματα των αγροτών αφετέρου να μην οδηγεί σε ανατροπή των οικονομικών δεδομένων του νέου ασφαλιστικού. Ετσι, κι ενώ κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η πιθανότητα μία από τις 3 ασφαλιστικές κατηγορίες που θα μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες να είναι 10% (με αντίστοιχες μειώσεις στις συντάξεις), τελικά «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και η πρώτη κατηγορία θα αφορά εισφορές για κύρια σύνταξη της τάξης του 12%. Η δεύτερη θα οριστεί στο 15% του φορολογητέου εισοδήματος με αντίστοιχη μείωση της εθνικής και ανταποδοτικής. Η τρίτη, που αυξάνει τις εισφορές στο 20% θα έχει μεταβατική περίοδο 6 ετών, προκειμένου η μετάβαση να γίνει ομαλά.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση να ξεκινήσει με εισφορές 14%, 17% και 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα.

Δεδομένο θεωρείται, πάντως, ότι όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12%  (ή 14%) του εισοδήματός τους, θα δικαιούνται τα 12/20 (ή 14/20) της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 230 (ή 268,8 αντίστοιχα) ευρώ, ενώ θα έχουν ανάλογη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

Οσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορές στο 14% (ή εναλλακτικά 17%) θα λάβουν 15/20 (ή 17/20) της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 288 (ή 326,4) ευρώ συν το ανταποδοτικό, ενώ όσοι αγρότες επιλέξουν το 20%, θα δικαιούνται ολόκληρη την εθνική, δηλαδή 384 ευρώ συν το ανταποδοτικό. Τέλος θα υπάρχει πρόβλεψη για τους αγρότες που αν και επέλεξαν να πληρώνουν μειωμένες εισφορές, θα θελήσουν να λάβουν τελικά ολόκληρη την εθνική σύνταξη μέσω εξαγοράς καθώς και δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης, ώστε να λάβουν υψηλότερη σύνταξη.

Μπαλαντέρ στην κυβερνητική πρόταση θεωρείται ο ΟΓΑ και η πιθανότητα αυτονομίας του παρότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ενιαία θέση και εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο όπλο που θα βγει από την κυβερνητική φαρέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή