ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 30% στα «κόκκινα» δάνεια έως το ’18

Μείωση 30% στα «κόκκινα» δάνεια έως το ’18

Τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30% μέχρι το τέλος του 2018 θέτει ως κεντρικό στόχο η Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο διοικητής ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος είναι κατά την 3ετία 2016-2018 να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι από 35,5% που διαμορφώνεται (Δεκέμβριος 2015) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να περιοριστεί στο 25% μέχρι το τέλος 2018. Ετσι από 72,3 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 208 δισ. ευρώ) θα πρέπει να περιοριστούν περίπου στα 52 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας. Με τα σημερινά δεδομένα οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 6,5 δισ. ευρώ ετησίως τον όγκο των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο η τελική εικόνα θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η οικονομία θα ανακτήσει σύντομα τον βηματισμό της. Επίσης απαιτεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τη σχετική προσπάθεια. Αντίθετα, αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί, η οικονομία βυθιστεί στην ύφεση και τα «κόκκινα» δάνεια αυξηθούν σημαντικά, τότε η εικόνα θα επιβαρυνθεί δραστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν επιτευχθεί ο αρκετά φιλόδοξος στόχος για τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30%, τότε το 2018 θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν το… 2012, καθώς τον Δεκέμβριο του 2012 τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώθηκαν στο 24,5%. Σημειώνεται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 25% στην 3ετία αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα, καθώς σε ορίζοντα 7ετίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022, στόχος είναι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων να βρεθεί κάτω από το 10% ώστε να προσεγγίσει και πάλι επίπεδα ευρωπαϊκής κανονικότητας. Για να γίνει αυτό, τα μη εξυπηρετούμενα θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 50 δισ. ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών δημοσιεύει και τον δείκτη πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από τα δάνεια σε καθυστέρηση και τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σύντομα σε καθεστώς καθυστέρησης. Τα NPEs φτάνουν στο 43% του συνόλου που αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες. Ωστόσο, καθοριστικό σημείο είναι οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η θέσπιση μεγαλύτερης ευελιξίας στο πτωχευτικό δίκαιο και η δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ, περίπου το 20% από τα 72 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων μπορεί να αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή δανειολήπτες που ενώ είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι την κρίση και το χαοτικό νομοθετικό σύστημα. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 40% των νοικοκυριών που έχει κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη δεν έχει πραγματικό οικονομικό πρόβλημα και κάνει κατάχρηση των διατάξεων του νόμου.