Δ. Δασκαλόπουλος: Πιθανό να αποτύχει και το τρίτο μνημόνιο

Δ. Δασκαλόπουλος: Πιθανό να αποτύχει και το τρίτο μνημόνιο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίλυση του ελληνικού προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι μέρος μιας συνολικής απάντησης της Ευρώπης στην κρίση που η ίδια αντιμετωπίζει. Διαφορετικά, δεν θα υπάρξει λύση ούτε στο ελληνικό ούτε στο ευρωπαϊκό δράμα…

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε το «ελληνικό πρόβλημα» ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην ομιλία του σε ειδικό πάνελ για την Ελλάδα, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το Harvard Kennedy School of Government με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ενωση και με τίτλο «Too big to fail, too divided to succeed», στη Βοστώνη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να αποτύχει και το τρίτο μνημόνιο επισημαίνοντας ότι «οι στόχοι του μπορεί να επιτευχθούν, αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει μια χώρα καταδικασμένη στην αποτελμάτωση και τη φτώχεια». Ετσι, «ή θα πρέπει να της δοθεί μια ευκαιρία να ξαναρχίσει από το μηδέν ή θα οδηγηθεί μοιραία εκτός Ευρωζώνης – με άδηλες συνέπειες για την ίδια την Ευρώπη. Κι αυτό δεν είναι θέμα οικονομίας, αλλά μια πολιτική απειλή που εγκυμονεί η σημερινή κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Χαρακτήρισε «πολύ μικρή και πολύ αργή» την ανταπόκριση της Ενωσης, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν λειτουργεί ως παραδοσιακή κεντρική τράπεζα και οι πολιτικές της δεν μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη. Επεσήμανε επίσης ότι η εμπειρία των τελευταίων 8 ετών απέδειξε ότι η ενιαία νομισματική πολιτική δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων και σημείωσε ότι «παρά την προσπάθεια να ενισχυθεί η εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, τα περισσότερα κράτη-μέλη ακολουθούν τον δικό τους δρόμο».

Οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, αμφισβητούνται σήμερα από το ίδιο το ΔΝΤ. Οδηγούν σε αυθαίρετες αυξήσεις φόρων, οριζόντιες περικοπές δημοσίων δαπανών, μείωση επενδύσεων, καθώς και σε μάλλον μόνιμη αύξηση της ανεργίας (ειδικά στις ηλικίες 19-24) και σε άνοδο του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους. Σημείωσε, τέλος, ότι το προσφυγικό κύμα βρήκε την Ευρώπη απροετοίμαστη και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ξύπνησε τους παλιούς ευρωπαϊκούς δαίμονες του εθνικισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή