Σκιές στον διορισμό διοίκησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Σκιές στον διορισμό διοίκησης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζον θέμα για τη λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκύπτει μετά τις αποκαλύψεις για την τοποθέτηση του προέδρου Νίκου Μπουλαξή και του αντιπροέδρου Σωτήρη Μανωλκίδη, κατά παρέκκλιση των όσων προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για τις αποφάσεις των Επιτροπών. Οι τοποθετήσεις έγιναν επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τις απαξιωτικές απόψεις του για τις Ανεξάρτητες Αρχές, εντύπωση όμως προκαλεί και η στάση συγκάλυψης της πρωτόγνωρης για συνθήκες ομαλής δημοκρατίας του πολιτεύματος, θεσμικής παράβασης που επιχειρείται από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του υπουργείου, σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», τόνιζαν χθες ότι «όλα έγιναν με νόμιμες διαδικασίες και είναι θέμα ερμηνείας του Κανονισμού της Βουλής», ενώ παρέπεμπαν ταυτόχρονα σε αντίστοιχες δηλώσεις «περί νομιμότητας» κύκλων της ΡΑΕ στο ΑΠΕ. «Η επικρατούσα νομική άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται απόλυτη αλλά σχετική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός της διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας», ανέφεραν πηγές της ΡΑΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Πρόκειται για προσπάθεια κατάφωρης παραβίασης της νομιμότητας, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής είναι αρκετά σαφής. Στο άρθρο 49 αναφέρει ρητά ότι «οι επιτροπές αποφασίζουν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τρίτο του όλου αριθμού των μελών τους».

Ο πρόεδρος όπως και οι δύο αντιπρόεδροι της ΡΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 4001/2011 για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, προτείνονται από τον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας, αφού προηγηθεί προκήρυξη για την επιλογή τους, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην περίπτωση θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής, τα συγκεκριμένα τρία πρόσωπα διορίζονται στην αντίστοιχη θέση έπειτα από πρόταση του υπουργού Ενέργειας με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Εν προκειμένω, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που συνεδρίασε για να γνωμοδοτήσει επί της προτάσεως του Κ. Λαφαζάνη, δεν κατέληξε σε απόφαση με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Μάλιστα το θέμα επισημαίνει σε επιστολή της προς τον κ. Λαφαζάνη η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ως προς τις προτεινόμενες για διορισμό θέσης του Προέδρου και Α΄ Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Νίκο Μπουλαξή και Σωτήριο Μανωλκίδη, αντιστοίχως, δεν διαμορφώθηκε γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων (8 θετικές γνώμες, 7 αρνητικές και 2 δηλώσεις «παρών») και συνεπώς, σας ανακοινώνεται η ακριβής καταγραφή της διατύπωσης γνώμης των μελών της επιτροπής» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της κ. Κωνσταντοπούλου. Το θέμα μάλιστα της νομιμότητας, μετά από αυτή την επιστολή, απασχόλησε την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, το οποίο όμως κατέληξε ότι μπορεί νομίμως να προχωρήσει στους διορισμούς προέδρου και αντιπροέδρου.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν την παράτυπη και παράνομη τοποθέτηση και παραμονή της ηγεσίας της ΡΑΕ αλλά και την ακυρότητα των αποφάσεων της Ολομέλειάς της, που έχουν ληφθεί από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή