Π. Σκουρλέτης: Ιρανικό ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ και φυσικό αέριο

Π. Σκουρλέτης: Ιρανικό ενδιαφέρον για ΕΛΠΕ και φυσικό αέριο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιρανικό ενδιαφέρον για είσοδο στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, έδειξε ωστόσο τον ιδιώτη μέτοχο (όμιλος Λάτση), αφού ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό 35% των μετοχών που έχει στα ΕΛΠΕ. Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Bloomberg. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σκουρλέτης αποκάλυψε το ιρανικό ενδιαφέρον για εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αλλά και του σχεδιαζόμενου τερματικού της Αλεξανδρούπολης. «Το Ιράν ενδιαφέρεται και για τα δύο μέρη ώστε να εξάγει στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ιρανικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν μαζί με τη ΔΕΠΑ στην εταιρεία που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται την πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου και επαναεριοποίησής του στην Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε ο υπουργός. Η επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας θα έχει ολοκληρωθεί το 2017 και, με επαρκή επένδυση, η εγκατάσταση θα μπορούσε επίσης να διοχετεύσει αέριο σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, πρόσθεσε. Και οι δύο εγκαταστάσεις θα διασυνδεθούν με τα δύο διεθνή συστήματα αγωγών αερίου, τον σχεδιαζόμενο Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου (IGB). Η εξέταση, από την άποψη της αγοράς, του αγωγού που θα συνδέει τα συστήματα αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό τον μήνα.

«Εάν αυτή δείξει ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο, θα ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης», είπε ο υπουργός.

Το Ιράν ενδιαφέρεται, επίσης, για τα ελληνικά διυλιστήρια, πρόσθεσε ο υπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει, είπε, να μειώσει το ποσοστό 35% των μετοχών που έχει στα ΕΛΠΕ, επομένως κάθε αγορά πακέτου μετοχών θα μπορούσε να γίνει μόνο από τους ιδιώτες επενδυτές στην εταιρεία.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, τον περασμένο μήνα, θα τη βοηθήσει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της και να ενισχύσει τον ρόλο της ως περιφερειακού κόμβου διανομής ενέργειας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο προσθέτει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, ο Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, συζήτησε την πιθανή ενεργειακή συνεργασία με τον κ. Σκουρλέτη στις 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Οπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ και έχει αποθέματα αερίου, τα οποία η BP θεωρεί ότι είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ιράν και Ελλάδα συμφώνησαν, τον περασμένο Ιανουάριο, για την παροχή αργού πετρελαίου από το Ιράν στα ΕΛΠΕ και την αγορά επεξεργασμένων προϊόντων πετρελαίου από τα διυλιστήρια της εταιρείας.

Αυτή η συμφωνία, που είναι πιθανόν η πρώτη τέτοια που έγινε με μία ευρωπαϊκή εταιρεία μετά την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ανοίγει τον δρόμο για συνεργασία και στην αγορά του φυσικού αερίου, ανέφερε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τα ΕΛΠΕ, αρμόδιο στέλεχος του ομίλου τόνισε στο Reuters ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παραγγελία αργού από το Ιράν, μετά την άρση των κυρώσεων της χώρας.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσει την παραγγελία τις επόμενες ημέρες» είπε το στέλεχος διατηρώντας την ανωνυμία του και δίχως να αποκαλύψει το μέγεθος της παραγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι, το περασμένο Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε ότι τα ΕΛΠΕ θα αγοράσουν 60.000 βαρέλια αργού την ημέρα, ποσότητα που θα μπορούσε να αυξηθεί στα 150.000 βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή