Κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας βλέπει στην Ελλάδα η HSBC

Κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας βλέπει στην Ελλάδα η HSBC

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλό κίνδυνο νέας πολιτικής αβεβαιότητας «βλέπουν» οι αναλυτές της HSBC σε έκθεσή τους για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και γενικότερα στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης που το τελευταίο διάστημα δέχονται πιέσεις στις αγορές ομολόγων τους.

«Η επιμονή της τρόικας στην πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να τεστάρει τη σταθερότητα της κυβέρνηση» αναφέρει η τράπεζα. Μάλιστα, σημειώνει πως ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υποστηρίξει ένα μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό». Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της HSBC επισημαίνουν πως μετά την απώλεια των δύο βουλευτών που στήριζαν την κυβέρνηση, της έχει απομείνει μία «λεπτή» πλειοψηφία που βασίζεται σε 3 βουλευτές. Την ίδια ώρα, προσθέτουν, οι εγχώριες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., δείχνουν ότι η Ν.Δ. έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλα τα παραπάνω, η HSBC επισημαίνει ότι έρχεται να προστεθεί και η προσφυγική κρίση. «Η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση προστίθεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, με κάποιες χώρες της Ε.Ε. να έχουν προτείνει προσφάτως ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν λόγω των ανησυχιών για τη διαφύλαξη των συνόρων της».

Ετσι, ο επενδυτικός οίκος καταλήγει ότι αν και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «κατά τη γνώμη μας το ρίσκο πολιτικής αστάθειας είναι υψηλό».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης, περιλαμβάνουν στα δύσκολα θέματα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με νέα μέτρα, τη λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τον προσδιορισμό των περιουσιακών στοιχείων που θα αποφέρουν 50 δισ. ευρώ, καθώς και την ολοκλήρωση του πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή