Στο EWG της Δευτέρας κρίνεται το πότε επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας

Στο EWG της Δευτέρας κρίνεται το πότε επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Euroworking Group (EWG – το συμβούλιο που προετοιμάζει το Eurogroup), που συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα, θα αποφασιστεί πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Αυτές τις ημέρες διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας εξακολουθούν να αντλούν στοιχεία από τις ελληνικές αρχές.

Προς το παρόν, η έλευση των επικεφαλής των θεσμών δεν έχει προσδιοριστεί. Στο EWG της Δευτέρας θα παρουσιαστεί η κατάσταση των έως τώρα συζητήσεων για την πορεία του προϋπολογισμού και γενικότερα για την πρόοδο σε όλα τα θέματα του ελέγχου, και εκεί θα κριθεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, παραμένει ως βασικό σενάριο η έλευσή τους εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ αναμένονται και άλλα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έρθουν στην Αθήνα σήμερα.

Εν τω μεταξύ, οι τεχνοκράτες των δανειστών εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2015. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Η βελτιωμένη αυτή εικόνα φαίνεται και από τα τελευταία και αναλυτικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό και πιθανότατα θα βοηθήσουν στο να «κλείσει» σε μικρότερα επίπεδα το δημοσιονομικό κενό που εκτιμούν οι θεσμοί για το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επισήμως –διά στόματος του διευθυντή του ευρωπαϊκού του τμήματος Πόουλ Τόμσεν– ζητήσει μέτρα έως 9 δισ. ευρώ από τώρα έως και το 2018, για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν υπολογίζει ότι τα νέα μέτρα για τη συγκεκριμένη περίοδο κινούνται πέριξ των 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι είναι ελαφρώς λιγότερα των 2 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό θα είναι έντονη, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο.

Την ώρα που οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν υποδεικνύουν σημαντική πρόοδο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις έστειλε χθες μήνυμα για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καλώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Οπως δήλωσε, η μεταναστευτική κρίση καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. «Καλό θα ήταν να υπάρξουν αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή του μνημονίου, να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει, να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό, να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση και να θέσει σε λειτουργία το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων».

Παράλληλα, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί έβαλε «φρένο» στις συζητήσεις για τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Οπως ανέφερε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην αποπληρωμή του χρέους τους απ’ ό,τι η Ελλάδα, η οποία σήμερα καταβάλλει περίπου 12% του ΑΕΠ της (η Ιταλία πληρώνει 20,4% του ΑΕΠ της, η Ισπανία 18,8%, η Κροατία 16%, η Γαλλία 14,5%, το Βέλγιο 13,9%), χαμηλότερο από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται το όριο για να χαρακτηριστεί εξυπηρετήσιμο το χρέος. Επίσης, επανέλαβε πως το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 120% του ΑΕΠ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή