Μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. οι καταθέσεις τον Ιανουάριο

Μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. οι καταθέσεις τον Ιανουάριο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκυριακή αποδείχθηκε η αύξηση των καταθέσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2015 σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς τα μισά περίπου χρήματα από αυτά που μπήκαν στο τραπεζικό σύστημα ξαναβγήκαν τον Ιανουάριο. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων προσγειώθηκαν από 123,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο στα 122,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ αρνητικά ξεκίνησε η νέα χρονιά και σε ό,τι αφορά τον δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο ρυθμός μείωσης των χορηγήσεων ενισχύθηκε στο -2,1% από -2% τον Δεκέμβριο, καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης από θετική τον Δεκέμβριο (210 εκατ. ευρώ) επανήλθε σε αρνητικό έδαφος τον Ιανουάριο (-512 εκατ. ευρώ), στοιχείο που δείχνει ότι οι χορηγήσεις ήταν μικρότερες από τις αποπληρωμές δανείων. Ειδικά για τις επιχειρήσεις οι συνθήκες δανεισμού χειροτέρευσαν περαιτέρω, καθώς ο ρυθμός μείωσης των χορηγήσεων επιδεινώθηκε στο -1,4% από -0,9% τον Δεκέμβριο. Οι συνολικές οφειλές προς τις τράπεζες ανήλθαν στα 203,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 96,1 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των επιχειρήσεων, ενώ στα 94,1 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το χρέος των νοικοκυριών και στα 13,4 δισ. ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις από τα 122,2 δισ. ευρώ που ήταν τα υπόλοιπα στις τράπεζες στο τέλος Ιανουαρίου, τα 102,3 δισ. ευρώ είναι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και τα 19,9 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις από τις επιχειρήσεις. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 161,1 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, η μείωση των καταθέσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων δεν είναι παρά αποτέλεσμα της πρακτικής που ακολουθούν οι επιχειρήσεις, ενόψει του κλεισίματος των οικονομικών καταστάσεων στα τέλη κάθε χρόνου, να ενισχύουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα για να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους.

Ετσι, ενώ τον Δεκέμβριο, εξαιτίας αυτής της πρακτικής, είχαν αυξήσει τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους κατά 1,2 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο ξανατράβηξαν τα χρήματα, με αποτέλεσμα τη συνολική μείωση των καταθέσεων που είναι τοποθετημένες στις τράπεζες. Συνολικά από την ημέρα επιβολής των capital controls, τον περασμένο Ιούλιο, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η εφαρμογή της συμφωνίας σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση δημιουργούν προϋποθέσεις για επιστροφή αποταμιεύσεων. Οπως μάλιστα σημειώνεται στην έκθεση του διοικητή, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου επαναπατρίστηκαν κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή