Ισχυρή άνοδος για το Χ.Α.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ισχυρή άνοδο της τάξεως του +4,78%  έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο και διαμορφώθηκε στις 507,12  μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση το Χρηματιστήριο ενισχύθηκε +8,27%.  Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67 εκατ. ευρώ.  Οι τραπεζικές μετοχές και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης για πολλοστή συνεδρίαση απορρόφησαν το 99% των ημερήσιων συναλλαγών.

Οπως μαρτυρούν οι εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιριών όχι μόνο δεν έχουν επιστρέψει οι εγχώριοι επενδυτές μετά την άρση των capital controls για το Χρηματιστήριο αλλά έχουν αποχωρήσει και αρκετά ξένα funds εξαιτίας της υποβάθμισης της εγχώριας αγοράς από τις 21 Μαρτίου 2016 λόγω της αξιολόγησης του αγγλικού οίκου Ftse. Η ασταθής εικόνα της αγοράς σ ΄ολη τη διάρκεια των συναλλαγών τον Φεβρουάριο είναι αποτέλεσμα της συνέχισης του σκηνικού χαμηλής ορατότητας στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές μεταθέτουν χρονικά τις διαπραγματεύσεις μέχρι και το Πάσχα των καθολικών, που είναι στις 27 Μαρτίου 2016.

Ετσι, λίγο πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου είναι ασαφές το περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι επομένως λογικό και η χρηματιστηριακή αγορά να μην έχει κατεύθυνση αφού δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα γεγονότα καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος σε μία χώρα που υπάρχουν ταυτόχρονα δύο μεγάλες κρίσεις: το προσφυγικό και η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ  τα πρώτα ετήσια αποτελέσματα του 2015 των εισηγμένων δείχνουν την επίδραση των capital controls για τις μικρομεσαίες και όσες δεν έχουν πρόσβαση σε διεθνείς αγορές. Αντίθετα οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις ήταν επαρκώς προετοιμασμένες για τα capital controls.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή