Δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ

Δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών θα αναρτήσει στο Διαδίκτυο τα ονόματα όλων των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές της χώρας και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, όλοι οι οφειλέτες θα ενημερωθούν μέσω email στις αρχές Μαρτίου ότι επίκειται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Διαφορετικά τα ονόματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (publicrevenue.gr) Τον προσεχή μήνα η ΓΓΔΕ θα ξεκινήσει την αποστολή των ενημερωτικών μηνυμάτων καλώντας επί της ουσίας τους οφειλέτες του Δημοσίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σημειώνεται ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 85 δισ. ευρώ, ωστόσο οι εισπράξιμες δεν ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι όποιες παρεμβάσεις στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμα και η δημοσιοποίηση των ονομάτων δεν αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στον προϋπολογισμό του κράτους. Αντίθετα, οι προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές καθώς και τους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης αναμένεται να διογκώσουν τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως έγινε και το προηγούμενο έτος (οι οφειλές των φορολογουμένων αυξήθηκαν σε ένα έτος 13 δισ. ευρώ). Η ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών θα δημιουργήσει πρόβλημα στα έσοδα του προϋπολογισμού, τα οποία τον πρώτο μήνα του έτους ήταν οριακά μειωμένα σε σχέση με τον στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται υπερσυγκράτηση των δημοσίων δαπανών με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 1,189 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είναι αυξημένα του στόχου κατά 393 εκατ. ευρώ, αλλά τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 183 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Στο σκέλος των δαπανών, η υπερσυγκράτηση έφθασε τον περασμένο μήνα στα 469 εκατ. ευρώ και δεν αφορά μόνο στις δαπάνες του «στενού» Δημοσίου, αλλά και στις πληρωμές έργων που χρηματοδοτούνται και από την Ε.Ε.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο:

–  Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,189 δισ. ευρώ.

–  Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,214 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 393 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

–  Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,649 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 εκατ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή