ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων για άμεση έναρξη της αξιολόγησης

Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων για άμεση έναρξη της αξιολόγησης

Εντατικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ θεσμών και Αθήνας, υπό τη σκιά του μηνύματος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Π. Μοσκοβισί για την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα, ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Στόχος είναι να καταγραφεί πρόοδος έως τη Δευτέρα που συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG) για να αποφασιστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστούν οι –εκ του σύνεγγυς– διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Χθες, ο κ. Μοσκοβισί σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του κατά τη διάρκεια διεθνούς φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς, παραδέχτηκε ότι η επιτυχία –και η οικονομική σταθερότητα αλλά και η ανάπτυξη της Ελλάδας– εξαρτάται από την υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων που «παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα. Ειδικά μετά μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοτικός επίτροπος υποστήριξε πως «πιστεύω ακράδαντα ότι μία ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε επίσης την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα. Αυτό είναι το σημαντικό μάθημα που μπορούμε να αποκομίσουμε από άλλες χώρες, και που θα ήθελα να υπογραμμίσω στην παρούσα συγκυρία». Είναι σαφές ότι η Κομισιόν στρέφει πλέον την προσοχή της και στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να έχουν τη στήριξη και άλλων κομμάτων για να μπορέσουν να ψηφιστούν και κυρίως να εφαρμοστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών είχαν τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει τουλάχιστον άλλη μία εντός του Σαββατοκύριακου και ενόψει του EWG. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασιστεί η έλευση των επικεφαλής τις αμέσως επόμενες ημέρες (Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη), με στόχο να επιδιωχθεί σύγκλιση και να υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα στις συζητήσεις που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας, 7 Μαρτίου.

«Το έργο που πραγματοποιείται είναι εντατικό» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε πως «αν και έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα». Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει τα «δύσκολα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Και αυτά κατά τον επίτροπο είναι «η ικανοποίηση των στόχων μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που συνιστούν πρόκληση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας, η φορολογία εισοδήματος, η ανεξάρτητη φοροεισπρακτική αρχή. Συνιστούν σημαντικά στοιχεία για τη βελτίωση της συνολικής, μακροπρόθεσμης λειτουργίας». Μάλιστα, ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές «θα διασφαλίσουν ότι όλοι οι συντελεστές συνεισφέρουν και συμμετέχουν δίκαια σε ένα σύστημα που αντιμετωπίζει καλύτερα τις ανάγκες».

Ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει κατηγορηματικά σενάρια μείωσης των κύριων συντάξεων καθώς και σχέδια επιβολής έκτακτης εισφοράς στις συντάξεις. Οι συσκέψεις βέβαια των υπηρεσιακών παραγόντων με τα τεχνικά κλιμάκια είναι συνεχείς, την ίδια στιγμή που στήνονται και οι γραμμές άμυνας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν «παραμετρικές αλλαγές» που αφορούν το ύψος του πλαφόν (2.300 ευρώ) και τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται περιορισμό του πλαφόν περίπου 2.000 ευρώ, όχι μόνο στους μελλοντικούς αλλά και στους νυν συνταξιούχους, ενώ για τις επικουρικές συντάξεις, με γνώμονα μελέτη που δείχνει «άνοιγμα» 300 εκατ. ευρώ, επεξεργάζεται σενάρια κλιμακωτών μειώσεων που μεσοσταθμικά θα φθάνουν το 7%, για ποσά άνω των 150 ή 170 ευρώ. Στα εφάπαξ, ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μείωση κατά τουλάχιστον 20%, ενώ περίπου 30% θα κινηθούν οι μειώσεις στα μερίσματα.

Γ. Δραγασάκης κατά ΔΝΤ

Αιχμές για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) άφησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης από το βήμα του διεθνούς φόρουμ των Δελφών. «Το μεγάλο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση είναι η σιωπή του άλλου», όπως δήλωσε, και πρόσθεσε πως το Ταμείο δεν έχει παρουσιάσει αντιρρήσεις ούτε στο Eurogroup, αλλά συνέχεια ζητάει νέα μέτρα έως και 9 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι η υποχρέωση της Ελλάδας είναι να λάβει μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2016, ώστε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ αναγνώρισε ότι ορισμένα μέτρα που έχουν ψηφιστεί δεν έχουν εφαρμοστεί (τέλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, μείωση αμυντικών δαπανών κ.λπ.). Αυτά όμως ανέρχονται σε περίπου 600 – 700 εκατ. ευρώ, κατά τον κ. Δραγασάκη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έντονο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης και δήλωσε πως αυτή «κάνει ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».