Δημοσιονομικό και μεταναστευτικό στους… Δελφούς

Δημοσιονομικό και μεταναστευτικό στους… Δελφούς

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη πανευρωπαϊκής προσέγγισης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αναδείχθηκε στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου Ελληνες και ξένοι ομιλητές επέκριναν μονομερείς, ή ακόμη και διμερείς και τριμερείς ενέργειες, επιμένοντας ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν μέσα από κοινές δράσεις του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η ανάγκη για αναπτυξιακές δράσεις, σε αντίθεση με την επιμονή σε μέτρα λιτότητας, ώστε να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εστίασε στην κοινωνική δικαιοσύνη και επικαλούμενος τους νομπελίστες Κρούγκμαν και Στίγκλιτζ τάχθηκε υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού με στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος και τον περιορισμό των ανισοτήτων.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε ότι δοκιμάζονται το όραμα, η αρχιτεκτονική και το αξιακό σύστημα της Ευρώπης και προειδοποίησε ευθέως ότι η προσφυγική και οικονομική κρίση απειλούν το οικοδόμημα της Ε.Ε. με κατάρρευση. Κατηγόρησε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι υποκύπτουν στον λαϊκισμό, ενώ εκτίμησε ότι οι προσφυγικές πιέσεις προς την Ευρώπη θα αυξηθούν και όχι μόνο από τη Μέση Ανατολή. Σημείωσε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε στην αρχή, αλλά τώρα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες οι οποίες αναγνωρίζονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισήμανε την ανάγκη για μια νέα αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, και σημαντική απομείωση χρέους όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνεται μια α λα καρτ επίκληση αρχών και δεσμεύσεων από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε άμεση αλλαγή του Δουβλίνου ΙΙ, κατήγγειλε τις κινήσεις της ομάδας Βίσεγκραντ αλλά και τη μονομερή ενέργεια της Αυστρίας και κάλεσε την Τουρκία να επιβάλει βίζα από τις χώρες του Μαγκρέμπ ώστε να περιορισθεί η ροή οικονομικών μεταναστών που μεταβαίνουν στην Τουρκία και από εκεί περνούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν όλα αυτά δεν γίνουν άμεσα, στη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, «η Ευρώπη θα διαλυθεί», προειδοποίησε η πρώην υπ. Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή