Κρίσιμο το προσφυγικό για τον τουρισμό

Κρίσιμο το προσφυγικό για τον τουρισμό

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό προϋποθέσεις ο ελληνικός τουρισμός θα καταγράψει κέρδη τη φετινή σεζόν, φθάνοντας σε αφίξεις τα 25 εκατ. ξένων επισκεπτών και σε άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις τα 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη.

Παρά ταύτα, με την υπερφορολόγηση του τομέα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα μεγέθη των τουριστικών επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν την όποια θετική πορεία καταφέρει να διαγράψει σε αριθμούς ο ελληνικός τουρισμός. Ανησυχητικά μηνύματα για τον τομέα εκπέμπουν και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε σχέση με τον τζίρο των ταξιδιωτικών γραφείων, των τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο οποίος παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση. Ειδικότερα, για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ο τζίρος του κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδίων και υπηρεσιών κρατήσεων παρουσίασε πτώση κατά 16,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γυρίσει σε αρνητικό πεδίο ο κύκλος εργασιών των γραφείων και για το σύνολο του 2015, εμφανίζοντας πτώση κατά 3,9%. Επίσης, για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης του κύκλου εργασιών στον τομέα παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης παρουσίασε πτώση κατά 8% περιορίζοντας την αύξηση για το σύνολο του έτους σε ποσοστό 3,5%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ που βρίσκεται στο Βερολίνο, με αφορμή τη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ, εκτιμά ότι η όποια αύξηση προκύψει για τον ελληνικό τουρισμό φέτος δεν θα είναι οριζόντια για όλη τη χώρα. Και αυτό γιατί συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους. Αναγκαία προϋπόθεση για να έχει θετικό αποτέλεσμα ο τουρισμός μας είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος Απριλίου. Κατά τον κ. Ανδρεάδη θα πρέπει, επιπλέον, να εφαρμοσθούν άμεσα από την πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών ιδιαίτερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση που οι ως άνω παράγοντες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Επιπλέον, προσθέτει ότι αν συμβεί αυτό, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015. Πάντως, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ φέτος καταγράφεται πτώση κατά 5% στον αριθμό των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τη γερμανική αγορά ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι εκτός απροόπτου θα κινηθούν προς τα 2,8 εκατ. από 2,67 εκατ. το 2015.

Επαφές στο Βερολίνο με εκπροσώπους τουριστικών οργανισμών είχε και η αν. υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά. Οι εκπρόσωποι των Οργανισμών που διακινούν σημαντικό μερίδιο του ευρωπαϊκού τουρισμού μετέφεραν στην αν. υπουργό στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θετική εικόνα στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα. Εξάλλου, η κ. Κουντουρά στο πλαίσιο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη είχε συνάντηση προχθές με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mahir Unal. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για τη διμερή τουριστική συνεργασία με στόχο την αύξηση της ανταλλαγής των τουριστικών ροών, την ενθάρρυνση των τουριστικών αγορών των δύο χωρών για κοινά πακέτα, πρωτοβουλίες και προγράμματα απευθυνόμενα σε τρίτες και μακρινές αγορές.

Στο μεταξύ, με χθεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κάλεσε την ελληνική Πολιτεία να ενεργοποιήσει τάχιστα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να απομονώσει κυκλώματα που έχουν δημιουργηθεί και εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες. Σε σχέση με καταγγελίες που αφορούν σε τουριστικά γραφεία, η Ομοσπονδία διευκρινίζει ότι με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν αφορούν σε μέλη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή