Τρόικα: «Αφού δεν θέλετε να μειώσετε συντάξεις, αυξήστε τους φόρους»

Τρόικα: «Αφού δεν θέλετε να μειώσετε συντάξεις, αυξήστε τους φόρους»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Τα μέτρα αυτά προτείνεται να προέλθουν από την επιπλέον φορολόγηση των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών, ενοικίων, καθώς και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου, που σήμερα ανέρχεται στα επίπεδα των 9.550 ή διαφορετικά την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς και αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια. Στόχος της πρότασης των δανειστών είναι να εξευρεθούν τα κεφάλαια που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό από το σκέλος των φορολογικών εσόδων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και δεν θέλει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Παράγοντες με γνώση των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ Αθήνας και θεσμών αναφέρουν ότι η πρόταση των δανειστών προβλέπει:

1. Μείωση της έκπτωσης φόρου από τις 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.500 ευρώ. Επίσης, προτείνουν η έκπτωση αυτή να ισχύει για όλα τα εισοδήματα, ενώ σήμερα η έκπτωση των 2.100 ευρώ βαίνει μειούμενη και μηδενίζεται στις 42.000 ευρώ. Αντίθετα, η έκπτωση των 1.500 ευρώ θα ισχύει για όλους τους φορολογουμένους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και θα είναι σταθερή. Δηλαδή, δεν θα αποκλιμακώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα. Με αυτόν τον τρόπο το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται από τις 9.550 ευρώ περίπου στις 7.000 ευρώ.

2. Αλλαγή στη φορολογική κλίμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κλίμακα που προτείνει η τρόικα είναι:

• 22% για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ αντί 25.000 που είναι σήμερα.

• 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 22.001 έως 42.000 ευρώ.

• 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 42.001 έως 65.000 ευρώ.

• 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ.

Επί της ουσίας, με την πρόταση αυτή επέρχονται επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους με εισοδήματα από 7.000 έως 25.000 ευρώ, ενώ διατηρούνται στα ίδια επίπεδα οι επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται η φορολογική βάση, δεδομένου ότι στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια βρίσκεται ο μεγάλος όγκος φορολογούμενων.

Παραδείγματα:

Α. Φορολογούμενος με εισοδήματα 9.550 ευρώ σήμερα δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος. Με την πρόταση της τρόικας θα καταβάλλει 601 ευρώ.

Β. Φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ καταβάλλει φόρο 3.800 ευρώ σήμερα. Με το προτεινόμενο σχέδιο θα πληρώνει 4.300. Αύξηση 500 ευρώ.

Γ. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ σήμερα καταβάλλει 8.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που προτείνουν οι θεσμοί θα πληρώσει 7.500 ευρώ. Ποσό που θα εξισορροπηθεί (τουλάχιστον) με την εισφορά αλληλεγγύης.

Δ. Φορολογούμενος με εισόδημα 50.000 ευρώ σήμερα πληρώνει φόρο εισοδήματος 14.300 ευρώ. Με την πρόταση των δανειστών θα καταβάλλει 13.100 ευρώ. Ο φόρος μειώνεται κατά 1.200 ευρώ. Ποσό το οποίο, όμως, θα πληρώσει δεδομένου ότι θα αυξηθούν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης.

Δημοσιονομικό κενό

Στην πράξη, με την πρόταση αυτή για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στα ενοίκια και στην εισφορά αλληλεγγύης που θα πρέπει να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ στα κρατικά ταμεία, η τρόικα επιδιώκει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολογίζει το κενό σε περίπου 3% του ΑΕΠ έως το 2018, και η πρόταση της τρόικας είναι αυτό το μέγεθος να καλυφθεί κατά 1% από το ασφαλιστικό, κατά 1% από τη φορολογία και 1% από άλλες παρεμβάσεις.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις των θεσμών, στις οποίες η κυβέρνηση έχει αντιρρήσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί το Σάββατο, καθώς είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή