Κέρδος 13,4 δισ. από τις μεταρρυθμίσεις

Κέρδος 13,4 δισ. από τις μεταρρυθμίσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφελος 13,4 δισ. ευρώ θα έχει η ελληνική οικονομία εάν η χώρα εφαρμόσει πλήρως όλες τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, όπως εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα. Παράλληλα, προβλέπει ότι φέτος η χώρα θα βιώσει εκ νέου ύφεση, αλλά πολύ μικρή (0,1%), ενώ θα καταγράψει ανάπτυξη 1,9% το 2017 και ταυτόχρονα εκτιμά το κόστος της προσφυγικής κρίσης στα επίπεδα των 600-630 εκατ. ευρώ (0,35% του ΑΕΠ). Πέραν αυτών, ο Οργανισμός θεωρεί αναγκαία τη ρύθμιση του χρέους, μέσω σημαντικής επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων, μεγάλων περιόδων χάριτος για τοκοχρεολύσια και μετατροπής όλων των δανείων σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί την περίοδο 2010-2014 έχουν συμβάλει στο πραγματικό ΑΕΠ με 5,6 δισ. ευρώ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως, με τον ΟΟΣΑ να ασκεί κριτική γι’ αυτό. Ομως, η ελληνική οικονομία έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα από τις μεταρρυθμίσεις που ακολουθούν. Οπως αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεσή του, οι αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει ή προβλέπονται στο μνημόνιο, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, θα έχουν θετική επίπτωση στην οικονομία της τάξεως των 13,4 δισ. ευρώ. Γενικότερα, ο ΟΟΣΑ «βλέπει» δύο πιθανά σοκ για την Ελλάδα και την οικονομία:

1. Η προσφυγική κρίση. Για το 2015 υπολογίζει σε περίπου 600-630 εκατ. ευρώ το κόστος για τη χώρα, ενώ εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος «να υποφέρει η ευρύτερη περιφερειακή οικονομία με σοβαρές επιπτώσεις για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα».

2. Η μη εφαρμογή του προγράμματος. Κατά τον Οργανισμό, ο κίνδυνος να υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος έχει μειωθεί, αλλά εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα αυξηθεί η αβεβαιότητα «με σοβαρές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες μετάδοσης της κρίσης στη Ζώνη του Ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους, ο ΟΟΣΑ ζητάει να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνσή του. Δίνει έμφαση στην ανάγκη για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, αλλά και της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων και χρεολυσίων. Επίσης, καλεί την Ευρωζώνη να μετατρέψει σε σταθερά τα σημερινά κυμαινόμενα επιτόκια, ενώ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2018, αλλά αυτό θα επιβαρύνει τις βραχυχρόνιες αποπληρωμές της, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για ρύθμιση του χρέους. Σχετικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο Οργανισμός αφού παρατηρεί ότι η προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από ό,τι σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Παράλληλα, ζητάει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, που μειώνει τα έσοδα και αποτελεί μακροχρόνια αδυναμία της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή