ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 17 δήμους με υψηλά ποσοστά ανεργίας ξεκινά η κοινωφελής εργασία

se-17-dimoys-me-ypsila-pososta-anergias-xekina-i-koinofelis-ergasia-2125845

Οι πρώτοι 17 Δήμοι με υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, στους οποίους θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 8μηνης διάρκειας ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την απορρόφηση 6.918 ανέργων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε ακόμα 32 Δήμους της χώρας. Σε πρώτη φάση, θα υλοποιηθεί στους δήμους Περάματος (476 ωφελούμενοι), Αμπελοκήπων – Μενεμένης (818), Αργους-Μυκηνών (270), Θερμαϊκού (230), Καλαμαριάς (464), Αρταίων (334), Παύλου Μελά (797), Σαλαμίνος (153), Αγίων Αναργύρων-Καματερού (341), Φυλής (269), Παιονίας (165), Ασπροπύργου (206), Κορδελιού-Ευόσμου (753), Σιντίκης (100), Αγρινίου (795), Κορινθίων (243) και Κερατσινίου-Δραπετσώνας (504).

Τα νέα προγράμματα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας οκτώ μηνών, από πέντε που ήταν έως σήμερα, και περιλαμβάνουν απασχόληση, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων. Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του προγράμματος. Η κατάρτιση θα είναι προαιρετική και θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Βασική προτεραιότητα της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επιστρέψει στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν:

Α) Πρόγραμμα κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), διάρκειας 120 ωρών.

Β) Πρόγραμμα κατάρτισης στην Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία, διάρκειας 120 ωρών.

Αν ο ωφελούμενος δεν επιλέξει κανένα από τα παραπάνω δύο προγράμματα κατάρτισης, τότε θα εργάζεται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Για την επιλογή των πρώτων 17 δήμων στους οποίους θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, αλλά και για τους ακόλουθους 32 δήμους, χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να δίνεται προτεραιότητα σε Δήμους που συνδυαστικά παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και αυξημένη ποσοστιαία μεταβολή της μακροχρόνιας ανεργίας.

Ο κάθε Δήμος οφείλει μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, να καταγράψει τα έργα/πράξεις/υπηρεσίες που επιθυμεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει. Η τεκμηριωμένη αυτή δαπάνη θα καλυφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.