Προπαρασκευαστική με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια

Προπαρασκευαστική με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κεφάλαιο «ενεργειακές μεταρρυθμίσεις» ανοίγει σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν νωρίς το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τον κ. Δημοσθένη Παπασταμόπουλο, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική αυτής που θα ακολουθήσει την Τρίτη με τους επικεφαλής των θεσμών και τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο το ισοδύναμο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση έναντι της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ όσο και το ισοδύναμο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έναντι του αρχικού σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ.

Ελληνική πρόταση

Σε ό,τι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, η συζήτηση θα γίνει στη βάση της κατ’ αρχήν συμφωνίας του Δεκεμβρίου και των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων της μελέτης που πραγματοποιεί η Lazard σχετικά με την εφαρμοστικότητα του σχεδίου. Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας εμφανίζονται αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης για τον ΑΔΜΗΕ, μεταφέροντας ότι η ανάλυση που έχει κάνει καθιστά την εφαρμογή του λιγότερη πολύπλοκη απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Το σχέδιο φαίνεται να αποτελεί πρόκληση και για την ίδια τη Lazard, αφού δεν υπάρχει ανάλογη διεθνή εμπειρία. Σε αυτήν τη φάση επεξεργάζεται και προτείνει διάφορα εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν στον στόχο που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, όπως διαμορφώθηκε με την κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά του σε τρίτη ανεξάρτητη εταιρεία και στη συνέχεια τη διάθεση ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή και ποσοστού 29% στο Χρηματιστήριο. Το πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ είναι ένα από τα θέματα που ανέλαβε να υποδείξει ο σύμβουλος, όπως και μια σειρά από άλλα δισεπίλυτα θέματα για την εφαρμογή του σχεδίου (αποπληρωμή δανείων, κ.λπ.). Αν και η πλευρά του υπουργείου εκτιμά ότι θα υπάρξει κοινός τόπος στις συναντήσεις με τους θεσμούς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, και μάλιστα σε ποσοστό 100% έναντι του αρχικού 66%. Αυτό προβλέπεται ρητά στην έκθεση που συνέταξαν η θεσμοί τον Δεκέμβριο του 2015, στην περίπτωση που το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης κριθεί ανεφάρμοστο.

Ανοικτό παραμένει παράλληλα και το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ στην περίπτωση που δεν κριθεί αποτελεσματικό για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης το σχέδιο των ΝΟΜΕ. Η τύχη του σχεδίου που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους θεσμούς θα κριθεί σε αυτό τον κύκλο διαπραγματεύσεων, καθώς τόσο το σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να κλείσουν πριν από την αξιολόγηση. Εκτίμηση του υπουργείου, πάντως, είναι ότι σε αυτήν τη φάση μπορεί να γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς και προσχέδια αντί των τελικών σχεδίων, αφού και τα δύο θέματα εμφανίζουν τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή