Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην εβδομάδα και πιθανότατα αύριο αναμένεται να κριθεί οριστικά η τύχη του ΑΔΜΗΕ. Οπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους θεσμούς, το επόμενο διήμερο θα παρουσιαστεί η μελέτη σκοπιμότητας για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ που εκπόνησαν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Lazard και ΣΟΛ και πάνω σε αυτή θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον του ΑΔΜΗΕ. Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι θα υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με την εφαρμοστικότητα του σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση στους πιστωτές ως ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά του σε τρίτη εταιρεία με βασικό μέτοχο (100%) το ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια παραχώρηση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή και 29% στο Χρηματιστήριο. Εάν η μελέτη των ανεξάρτητων συμβούλων δείξει ότι το σχέδιο αυτό είναι εφικτό τότε θα προχωρήσει, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα σε ποσοστό 100% αντί του αρχικού σχεδίου για πώληση του 66% των μετοχών του.

Στη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, συζητήθηκε και το θέμα των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) που έχει επιλεγεί ως το εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά σε ποσοστό 25% μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020. Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών εξακολουθεί να παραμένει μια δύσκολη εξίσωση, καθώς θα πρέπει να μην εγκυμονεί κινδύνους για τη ΔΕΗ και παράλληλα να είναι ελκυστική για τους επενδυτές. Και το θέμα αυτό πάντως αναμένεται να διευθετηθεί κατά τις επόμενες συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους θεσμούς και για τα σχέδια συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Εθεσε επίσης και θέμα ενίσχυσης της ΡΑΕ, τόσο με προσλήψεις προσωπικού όσο και μισθολογικά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιφυλάχθηκαν να δουν συνολικά το θέμα των ανεξάρτητων αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή