Μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ ζητούν οι πιστωτές

Μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ ζητούν οι πιστωτές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές στο ασφαλιστικό, αφήνοντας εκτός, για την ώρα, το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, τις μειώσεις στις συντάξεις, θα επιδιώξει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη συνάντηση με το κουαρτέτο. Αν και οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν είναι λίγες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Σήμερα θα επιδιώξει να «κλειδώσει» σημαντικά δομικά στοιχεία της προωθούμενης μεταρρύθμισης, όπως το ύψος της εθνικής σύνταξης που συζητείται «πακέτο» με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το χρονοδιάγραμμα και κυρίως τον μηχανισμό επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και, τέλος, τις μόνιμου χαρακτήρα εκπτώσεις στο ύψος των εισφορών των νέων επαγγελματιών και των αγροτών. Στόχος του κ. Κατρούγκαλου είναι η συζήτηση για την τύχη των επικουρικών συντάξεων να γίνει στο τέλος, όταν όλα τα υπόλοιπα θα έχουν συμφωνηθεί, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για μεγάλο «μαχαίρι», έχοντας απορρίψει την αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων συναντήσεων, έγινε αντιληπτό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών διαφωνούν και με τα δομικά στοιχεία της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, πολιτική την οποία υπερασπίστηκε χθες, στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εργασίας κατά της συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Διαπραγματεύσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί πρόσθετες υποχρεώσεις που δεν απορρέουν από συμβατικές δεσμεύσεις ή ανάγονται στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως σε ό,τι αφορά τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

Οι πιστωτές έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας εθνική σύνταξη στα 320 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που να εκκινούν στην 15ετία από 0,5% κατ’ έτος. Η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει την πρόταση. Το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, ενώ υποστήριξε ότι δεν συζητούνται ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια. Ανοικτό παραμένει, πάντως, το ενδεχόμενο τα 384 ευρώ να δίνονται μόνο με τη συμπλήρωση 20ετούς ασφάλισης, ενώ μειωμένο θα είναι το ποσό στα 15-20 χρόνια. Αναπροσαρμογές αναμένονται και στα ποσοστά αναπλήρωσης, ώστε να καλύπτουν εν μέρει το αίτημα των δανειστών για ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, κυρίως μεταξύ 25 και 35 ετών ασφάλισης. Κατά τη σημερινή συνάντηση θα επιδιωχθεί να κλείσει και το θέμα του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές ζητούν λεπτομέρειες για τον μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει, και επιμένουν να καταγραφεί ρητά η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμοστεί έως το 2018. Επιμένουν, μάλιστα, για πλήρη αποτύπωση του δημοσιονομικού κόστους από το μέτρο. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί και το θέμα των μόνιμων εκπτώσεων που «παραχώρησε» η κυβέρνηση σε ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή