Μεγάλες διαφορές σε αφορολόγητο και φορολογική κλίμακα

Μεγάλες διαφορές σε αφορολόγητο και φορολογική κλίμακα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών σε φορολογικό και ασφαλιστικό θα καταβάλουν σήμερα κυβέρνηση και δανειστές, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Αν και χθες το μεσημέρι η ελληνική πλευρά καλλιεργούσε κλίμα πιθανής συμφωνίας με την τρόικα για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το βράδυ κατεγράφησαν αποκλίσεις, με κορυφαίο στέλεχος να κάνει λόγο για «τζαρτζαρίσματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και αρχικά φαινόταν ότι θα υπάρξει σύγκλιση τόσο για το αφορολόγητο όριο όσο και για τα κλιμάκια εισοδήματος με βάση τη νεότερη πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζήτησε περισσότερα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης, και μάλιστα από τα χαμηλότερα εισοδήματα. Η εξέλιξη αυτή απέτρεψε μία ενδεχόμενη συμφωνία χθες, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να διακοπούν για να συνεχισθούν σήμερα το μεσημέρι.

Στελέχη με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν στην «Κ» ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε δύο φορολογικές κλίμακες, με στόχο και στις δύο περιπτώσεις να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο στις 9.550 ευρώ (δηλαδή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ). Ειδικότερα:

1. Η πρώτη πρόταση προβλέπει:

• Εως 20.000 ευρώ συντελεστή 22,5%.

• Από 20.001 έως 25.000 συντελεστή 30%.

• Από 25.001 έως 42.000 συντελεστή 32%.

• Από 42.001 έως 65.000 συντελεστή 42%.

• Από 65.001 συντελεστή 50%.

2. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει:

• Εως 22.000 ευρώ συντελεστή 22,5%.

• Από 22.001 έως 42.000 συντελεστή 32%.

• Από 42.001 έως 65.000 συντελεστή 42%.

• Από 65.001 και πάνω συντελεστή 50%.

Με την πρώτη πρόταση επιβαρύνονται τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ με τη δεύτερη οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τις 22.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι, για να διαφυλάξει το αφορολόγητο, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να υποχωρήσει ως προς το όριο των «πλουσίων». Δηλαδή, αρχικά η κυβέρνηση επιθυμούσε να αυξηθεί η φορολογία για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, κάτι που πλέον έχει κατέβει στις 20.000 – 22.000 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα, και ειδικά το Ταμείο, φαίνεται να επιμένει στη δραστική περικοπή του αφορολόγητου ορίου στις 7.000 ευρώ (δηλαδή έκπτωση φόρου 1.500 ευρώ). Επιπροσθέτως φέρεται το Ταμείο να έθεσε και θέμα εισφοράς αλληλεγγύης ως απάντηση κυρίως στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για διατήρηση του αφορολογήτου στις 9.550 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Αθήνας για την εισφορά αλληλεγγύης προβλέπει αυξημένες επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ καθώς και ανώτατο συντελεστή 10%.

Οι διαφορές αυτές αναδεικνύονται την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και ιδίως την κυβέρνηση, για να επιτευχθεί συμφωνία. Μάλιστα, για να γεφυρωθούν οι διαφορές, είναι πολύ πιθανό τα δύο «καυτά» ζητήματα (φορολογικό και ασφαλιστικό) να αντιμετωπισθούν ενιαία, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση τα χειριζόταν ξεχωριστά. Πάντως, είναι δεδομένο ότι τόσο από τις αλλαγές στη φορολογία όσο και από εκείνες στο ασφαλιστικό θα πρέπει να προκύψει δημοσιονομικό συνολικό όφελος 2% του ΑΕΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των δανειστών είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, χωρίς όμως να αποκλείεται η αποστολή να ολοκληρωθεί νωρίτερα (ενδεχομένως αύριο ή τη Δευτέρα). Η ημερομηνία της αναχώρησης θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με παράγοντες που έχουν γνώση των συζητήσεων να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ήρθε πιο κοντά στις προτάσεις της τρόικας, αλλά απομένει ακόμα αρκετή δουλειά και κυρίως σε τεχνικό επίπεδο για να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή