«Ανοιξαν όλα τα θέματα του ασφαλιστικού, αλλά δεν έκλεισε κανένα»

«Ανοιξαν όλα τα θέματα του ασφαλιστικού, αλλά δεν έκλεισε κανένα»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτη διάσταση απόψεων σε όλα τα κεντρικά θέματα του ασφαλιστικού κατεγράφη χθες κατά την τρίτη κρίσιμη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Ανοίξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε κανένα». Η φράση ανήκει σε κυβερνητικό στέλεχος, εξερχόμενο από τη διαπραγμάτευση. Είναι το ίδιο στέλεχος που πριν από τη συνάντηση δήλωσε αποφασισμένο να προχωρήσει στις απαιτούμενες υποχωρήσεις, μέσω της κατάθεσης νέων προτάσεων, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία εντός της εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όμως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών ήταν τόσο εμφανείς, που δυσχέραιναν την όποια προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαφωνούν κάθετα με το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, με αποτέλεσμα να ζητούν μεγάλες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, χθες αμφισβητήθηκε ακόμη και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων για την τριετή αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.

Η άρνηση των πιστωτών για την αύξηση των εισφορών ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν στοιχεία για περικοπές της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, επιπλέον της εξοικονόμησης 200 εκατ. ευρώ από την περιουσία του ΕΤΕΑ.

Στο θέμα της εθνικής σύνταξης, για τους νέους συνταξιούχους η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσήλθε στη χθεσινή συνάντηση αποφασισμένη να παραχωρήσει την 20ετία, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό θα παραμείνει στα 384 ευρώ και δεν θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μικρότερο ποσό, πέριξ των 340 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητεί εθνική σύνταξη της τάξης των 320 ευρώ. Παράλληλα, δε, οι δανειστές ζητούν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κατρούγκαλος είχε από το περασμένο Σάββατο εμφανιστεί διατεθειμένος να αλλάξει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης μεταξύ 25 και 35 ετών, προκειμένου να μη δημιουργούνται στρεβλώσεις και αντικίνητρα ασφάλισης. Στον αντίποδα, οι δανειστές ζητούν να μειωθούν τα ποσοστά ακόμη και στο 0,5% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μειώσεις για τις νέες συντάξεις, που μεσοσταθμικά ξεπερνούν ακόμη και το 15%. Μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τα έτη ασφάλισης μετά τα 35 έτη ασφάλισης.

Σήμερα, στο νέο ραντεβού που έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει καταθέσει νέες προτάσεις, τόσο για τα ποσοστά αναπλήρωσης όσο κυρίως για το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, με πρώτο στόχο οι μειώσεις να μην ξεπερνούν το 30% και δεύτερο το συνολικό εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, να μην πέφτει κάτω από τα 1.300 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωσε αποφασισμένη να κλείσει τη διαπραγμάτευση ακόμη και εντός της εβδομάδας, παρότι από την πρώτη κιόλας συνάντηση είχε διαφανεί πως η στάση του ΔΝΤ δυσχέραινε τη διαδικασία. Επειτα από τη χθεσινή συνάντηση, ο στόχος αυτός, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, φαντάζει δύσκολος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή