Εως 40% μείωση στις επικουρικές συντάξεις

Εως 40% μείωση στις επικουρικές συντάξεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικά για την τύχη των συντάξεων σε νέους και παλαιούς συνταξιούχους θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα, καθώς, κατά τη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, κατεγράφη για πρώτη φορά πρόοδος στην διαπραγμάτευση, με τις δύο πλευρές να κάνουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Η κυβέρνηση φαίνεται πως δέχθηκε μείωση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, με ανώτατο ποσοστό περικοπών το 40%. Παράλληλα, συζητάει η εθνική σύνταξη να πέσει κάτω από 384 ευρώ, μόνο για τα έτη ασφάλισης 15-20, με τους δανειστές να ζητούν 320 ή 340 ευρώ. Στο πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων, για πρώτη φορά, η τρόικα εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει μερική αύξηση εισφορών κάτω της μιας μονάδας. Ωστόσο, μεγάλη απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές στα ποσοστά αναπλήρωσης. Βέβαια, κατά τη χθεσινή 3ωρη συνάντηση και μετά το πολύ αρνητικό κλίμα που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είχε επικρατήσει στις συναντήσεις της Τετάρτης, ο Γ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας έως το Σάββατο, εφόσον οι δύο πλευρές προχωρήσουν σε «αναγκαίες υποχωρήσεις».

Οι υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά αφορούν κυρίως τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, εφόσον και οι δανειστές αποδεχθούν έστω και μικρή αύξηση εισφορών. Βασική προϋπόθεση είναι να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από περικοπές, με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν συντάξεις σημαντικά υψηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Στις ακραίες περιπτώσεις, η μείωση μπορεί να φθάνει έως και το 40%, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου δεν θα πέσει κάτω από 1.400 ευρώ. Το μεγάλο «παζάρι» θα εξελιχθεί στο πεδίο των ποσοστών αναπλήρωσης, που θα κρίνουν και το ύψος των μελλοντικών συντάξεων. Οι διαφορές, όμως, είναι τεράστιες. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται αταλάντευτη στο θέμα της εθνικής σύνταξης, στα 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Θα δίνεται, βέβαια, με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και όχι 15, όπως προέβλεπε η αρχική κυβερνητική πρόταση. Μεταξύ 15 και 20 ετών, το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί και από το οριστικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, που στο πρόσφατο παρελθόν ζήτησαν ακόμη και εθνική σύνταξη 320 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, πλέον ζητούν 320 ή 340 ευρώ για τα 15 έτη. Οσο υψηλότερο είναι το ποσό της εθνικής, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Σε καμία περίπτωση πάντως, οι δανειστές δεν συζητούν ποσοστό αναπλήρωσης για τη 15ετία στο 0,8% (αρχική πρόταση Κατρούγκαλου). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μικρότερα από τα αρχικώς προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από 15 έως 25 και υψηλότερα για τα έτη από 26 και πάνω, διατηρώντας όμως το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 60%, καθώς και τον μηχανισμό αναδιανομής υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή