Μεγάλο το χάσμα για τα «κόκκινα» δάνεια

Μεγάλο το χάσμα για τα «κόκκινα» δάνεια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαίρεση από την πώληση σε εταιρείες-μη τραπεζικά ιδρύματα μόνο μερίδας δανείων που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων φέρεται να συζητούν οι δανειστές. Για όλες τις άλλες κατηγορίες δανείων –επιχειρηματικά, καταναλωτικά, αλλά και δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία υψηλής αντικειμενικής αξίας και έχουν χορηγηθεί σε δανειολήπτες μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων– οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης. Η απόσταση που χωρίζει δανειστές και κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε διά στόματος Γιώργου Σταθάκη χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών, και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει νέα συνάντηση αύριο, Σάββατο.

Επί της ουσίας, οι δανειστές φέρεται να απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για τριετή εξαίρεση από την πώληση όλων των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, και θέλουν να περιοριστεί η απαγόρευση μεταβίβασης μόνο σε δάνεια που αφορούν ευάλωτες οικονομικά ομάδες. Τα εισοδηματικά κριτήρια που φέρεται να συζητούν βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας, με άλλα λόγια είναι πιθανόν ότι να ταυτίζονται με τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί και στον τροποποιημένο πλέον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι δανειστές τονίζουν ότι εάν, τελικά, δεχθούν κάποιες εξαιρέσεις, τότε ο χρονικός ορίζοντας αυτών θα πρέπει να είναι ρητά καθορισμένος από τώρα, και με τη λήξη της όποιας παράτασης να απελευθερώνεται άμεσα και πλήρως η δυνατότητα μεταβίβασης όλων των δανείων. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι δανειστές απορρίπτουν και το άλλο σκέλος της κυβερνητικής πρότασης, αυτό που αφορά στη μερική συνέχιση της απαγόρευσης πώλησης επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας προέβλεπε την απαγόρευση πώλησης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ, σε ελεύθερους επαγγελματίες για ύψος δανείου έως 250.000 ευρώ και απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια για ύψος δανείου έως 20.000 ευρώ. Στο «παζάρι», πάντως, φαίνεται ότι παραμένουν και τα λεγόμενα «πράσινα» δάνεια, η δυνατότητα δηλαδή πώλησης σε μη τραπεζικά ιδρύματα δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά, χωρίς να έχουν πωληθεί απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μία τέτοια ρύθμιση αναμένεται ότι θα δώσει κίνητρο στις τράπεζες να μεταβιβάσουν δάνεια, και έτσι να αναπτυχθεί αυτή η δευτερογενής αγορά. Η τιμή, όταν πωλούνται αποκλειστικά «κόκκινα» δάνεια, διαμορφώνεται στην καλύτερη περίπτωση στο 17% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ενώ εάν στο «πακέτο» μπουν και «πράσινα» δάνεια, τότε αυτή μπορεί να ανέλθει στο 35% της ονομαστικής αξίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή