Παρέμβαση Θ. Δρίτσα για τις εργασιακές σχέσεις στον ΟΛΠ

Παρέμβαση Θ. Δρίτσα για τις εργασιακές σχέσεις στον ΟΛΠ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων που θα διαμορφωθούν μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς), ύστερα από τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην κινεζική Cosco, στο πλαίσιο του πρόσφατου διαγωνισμού που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, έλαβε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Κούζηλος. Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, το λιμάνι θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση το εργασιακό κεκτημένο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και που εφαρμόζεται και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά λιμάνια, ενώ κατά τον ίδιο είναι απαραίτητο να ανανεωθεί και η υφιστάμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία έχει ισχύ έως τον Ιούνιο του 2017 και διατηρεί τις μισθολογικές αποδοχές στο επίπεδο του 2009.

Οπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας, στη σύμβαση που έχει καταρτιστεί για την πώληση του ΟΛΠ ορίζεται ότι ο ιδιώτης επενδυτής δεσμεύεται να τηρήσει όλες τις σχετικές διατάξεις της υφιστάμενης εργασιακής νομοθεσίας. Παράλληλα επισήμανε ότι δρομολογείται η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει το πλαίσιο λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένα, το λεγόμενο «Port Authority», το οποίο, ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά, θα έχει ως μερίδιο ευθύνης, μεταξύ άλλων, την εποπτεία της εφαρμογής όλων των συμβατικών υποχρεώσεων του επενδυτή, παρεμβαίνοντας όπου αυτές παραβιάζονται. «Μέχρι σήμερα τον ρόλο αυτό είχε ο ΟΛΠ, σε ένα μάλλον ιδιότυπο μοντέλο, καθώς ήταν παράλληλα και εισηγμένη εταιρεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Πλέον, η ύπαρξη αυτοτελούς Αρχής Λιμένα είναι αναγκαία», τόνισε ο κ. Δρίτσας.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του ιδίου και των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους εργαζομένους στον ΟΛΠ, προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Δρίτσας έχει αποδεχθεί την πρόσκληση που περιλαμβάνεται σε σχετική απόφαση των 2/3 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ, που ελήφθη στις αρχές Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή