Πτώση 3,29% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση 3,29% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτοξεύτηκαν σήμερα, Παρασκευή, οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο φθάνοντας τα 305 εκατ. ευρώ εξαιτίας της υποβάθμισης του Χρηματιστηρίου σε προηγμένη αναπτυσσόμενη (advanced emerging market) από ανεπτυγμένη αγορά (developed market) που προχώρησε ο αγγλικός οίκος αξιολόγησης FTSE.

Nα υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί ο αμερικανικός οίκος MSCI τον Μάιο του 2013 που είχε υποβαθμίσει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. 

Ο γενικός δείκτης υπέστη απώλειες 3,29% και διολίσθησε στις 548,58  μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση η πτώση ήταν της τάξεως του 3,12%. Το κυριότερο γεγονός της συνεδρίασης ήταν η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου αλλά και η διεθνής τριπλή λήξη παραγώγων για το Μάρτιο.

Οι επενδυτές συνέχισαν τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Πρακτικά η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου από μεθαύριο Δευτέρα 21 Μαρτίου, σημαίνει ότι στην αγορά εισέρχονται νέα funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα παραμονής σε σύγκριση με τα κεφάλαια που παρακολουθούν τις ανεπτυγμένες αγορές. Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στο χρηματιστήριο φθάνει τα 280 εκατ. δολάρια.

Να υπογραμμίσουμε ότι η κύρια αιτία για την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τον αγγλικό οίκο FTSE που ελήφθη στις 12 Σεπτεμβρίου 2015 και εφαρμόστηκε το χθεσινό απόγευμα ήταν η εφαρμογή των κεφαλαιακών περιορισμών στην ελληνική οικονομία.

Το πρωτοφανές γεγονός να κλείνει το Χρηματιστήριο για 25 συνεδριάσεις το περασμένο Ιούλιο «δεν συνδέονται με μία σταθερά ανεπτυγμένη αγορά» ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης ο αγγλικός οίκος αξιολόγησης FTSE.  Tις επόμενες δύο εβδομάδες θα διεξαχθούν δύο  συνεδριάσεις λιγότερες, καθώς υπάρχει ευρωπαΪκή  αργία την ερχόμενη Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 και την μεθεπόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 λόγω της Μεγάλης Παρασκευής και της δεύτερης ημέρας του Πάσχα των Καθολικών αντίστοιχα. Την νέα εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα ετήσια αποτελέσματα 2015 για τους ομίλους Μυτιληναίο και Πλαστικά Θράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή