Σκληρό μπρα ντε φερ με τους θεσμούς για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου

Σκληρό μπρα ντε φερ με τους θεσμούς για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα φορολογική κλίμακα, με μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και αύξηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) πρότεινε η κυβέρνηση, με στόχο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση έβαλε την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και ενδεχομένως στο φυσικό αέριο.

Πάντως, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε προχθές το απόγευμα ότι οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελαν μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου, προβάλλοντας το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εισηγήθηκε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 7.000 ευρώ και ζητούσε να ισχύσει για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ακόμη και για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Ειδικότερα η πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε τα εξής:

1. Φορολογία εισοδήματος:

• Μείωση του αφορολογήτου από τις 2.100 στις 2.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, φορολογούμενοι με εισοδήματα 9.100 ευρώ δεν θα πληρώσουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα απαλλάσσονται της φορολογίας όσοι έχουν εισοδήματα έως 9.550 ευρώ. Πλέον αυτοί θα πληρώσουν φόρο 100 ευρώ.

• Προτείνονται 5 φορολογικά κλιμάκια, με τον πρώτο φορολογικό συντελεστή να διατηρείται στο 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 80.000-100.000 ευρώ.

• Με τη νέα κλίμακα ελαφρύνσεις έχουν οι έχοντες εισοδήματα από 25.001 έως 55.000 σε σχέση με τους φόρους που καταβάλλονται σήμερα.

• Μεγάλες επιβαρύνσεις, που προσεγγίζουν το 53%, θα υποστούν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα πάνω από 65.000 ευρώ. Οι επιβαρύνσεις αυτές αφορούν τόσο τους φόρους που θα καταβληθούν με τη νέα κλίμακα όσο και από την εισφορά αλληλεγγύης.

• Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 80.000 ή ενδεχομένως 100.000 ευρώ, οι οποίες μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης θα φθάσουν το 56%.

2. Κλίμακα για εισοδήματα από ενοίκια:

• Αυξάνεται ο συντελεστής 11% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ στο 15%, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών να εκτοξευθεί έως και 36%.

• Αυξάνεται ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ στο 35%.

• Δημιουργείται νέος συντελεστής 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 100.001 ευρώ.

3. ΕΝΦΙΑ: Ανατροπές αναμένονται και στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 4% έως 19%, με βάση τις οποίες υπολογίζεται ο φόρος ακινήτων, προκαλεί «τρύπα» στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου 300 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος και να εξασφαλιστούν και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου.

4. ΕΦΚ: Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο. Οι πιστωτές της χώρας εμφανίζονται θετικοί στην αύξηση των ΕΦΚ, αν και επισημαίνουν ότι η κατανάλωση θα περιορισθεί σημαντικά, και ενδεχομένως να μην επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση των εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή